- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Мистериозна веза: Шта је открила анализа првих узорака астероида Бену

© AP Photo / NASA via APАнализа узорака са астероида Бену
Анализа узорака са астероида Бену  - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2024
Пратите нас
Астероид Бену био је део древног океанског света и нуди нове трагове о пореклу живота на Земљи, кажу научници након анализе првог узорка.
Мистериозна веза са древним океанским светом можда је скривена у првом узорку астероида који је враћен на Земљу. Анализа тог узорка обављена у октобру открила је обиље воде и угљеника у астероиду Бену, што наговештава да би астероиди могли бити потенцијални носиоци градивних блокова живота на Земљи. Научници са Универзитета у Аризони сада наводе да је Бену настао на планети богатој водом од пре неколико милијарди година.
„Моја радна хипотеза је да је то био део древног океанског света“, каже Данте Лаурета, водећи научник у анализи узорака. Његова анализа показује да узорак астероида, богат глином и минералима серпентита, садржи структуре које пружају увид у порекло живота.
Лаурета истиче присуство ретког фосфатног минерала богатог калцијумом и магнезијумом, чији састав подсећа на Енцелад, Сатурнов месец, познат по свом глобалном океану. Иако не тврди постојање живота на Бенуу, Лауретта наглашава да њихова открића доприносе проучавању порекла живота.
Посматрање материјала о Бенуу који подсећају на оне на Енцеладу покрећу интригантне паралеле, каже Фабијан Кленер са Универзитета у Вашингтону.
НАСА-ина мисија Озирис-Рекс, покренута 2016. године, успешно је вратила узорке Бенуа 2023. године, пружајући виталне трагове раних фаза Сунчевог система. Са отприлике осам унци прикупљених остатака, НАСА намерава да разоткрије мистерије настанка Земље. Бену, изабран због свог наводног богатства органским једињењима, служи као вредан реликт из формирања Сунчевог система.
„Враћамо се у зору Сунчевог система, тражећи трагове настањивости Земље“, истиче Лаурета и истиче важност поменуте мисије НАСА-е. Потрага за пореклом живота остаје у фокусу, уз наду да враћени материјал садржи семе живота које су донели астероиди када је Сунчев систем још био у повоју, преноси портал Њу сајентист.
Погледајте и:
Астронаут - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Застрашујућа мисија: НАСА објавила садржај узорка из свемира који би могао да открије порекло живота
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала