- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Разобличена лажна брига европских парламентараца за изборе у Србији – једина мета им је Русија

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаЕвропски парламент, ЕУ
Европски парламент, ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2024
Пратите нас
Посланици Европског парламента, у нацрту резолуције о којој одлучују у четвртак, а све под паролом „бриге за изборни процес и демократију у Србији“, напали су Спутњик и РТ Балкан. Они траже од Европске комисије и да прекине ЕУ интеграције са Србијом док Београд не уведе санкције Руској Федерацији.
Спутњик и РТ Балкан оптужени су без конкретних или макар лажних доказа за негативан утицај на изборе у Србији, тиме што су „активно допринели ширењу дезинформација о опозиционим кандидатима“ и поред тога што је Спутњик током предизборне кампање имао интервјуе са најрелевантнијим политичким актерима како власти тако и опозиције.
Председник Центра за развој међународне сарадње професор Стевица Деђански сматра да овај нацрт не показује ништа сем „зле намере“. Ако би Србија послушала препоруке ЕП, како каже, изгубила би и пријатељство са Русијом али и све остало.
Наш саговорник истиче да резолуције, нацрте и остале „добронамерне савете“ са Запада треба читати између редова. Основна намера Запада, наглашава он, јесте да удаљи Србију од Русије, како би остварио своје геополитичке интересе.
Све што кажу нема никакве везе ни са чињеницама ни са неком добром намером. Циљ јесте да се Србија посвађа са Русијом и да не брине о својим националним интересима и пријатељима, што ми успевамо да избегнемо. С једне стране то избегавамо храбро јер имамо пријатеље, а с друге стране, наш је интерес да негујемо добре односе са Русијом. Ово поготово долази до изражаја када је у питању одбрана националних интереса, рекао је за Спутњик Стевица Деђански.
Он објашњава да читава прича о санкцијама служи једино како би се ослабила позиција Србије, а да је западни став о Русији и дешавањима у медијима познат свима од раније. Везивање избора у Србији са Спутњиком нема апсолутно никакве везе и, како додаје Деђански, „показује само нове зле намере дела европских парламентараца“.

Слобода мишљења као апстрактна категорија

Деђански говори о томе како је слобода мишљења, за коју се некада веровало да на Западу постоји, одавно изумрла категорија и да у њу данас „верују само натофили“, које сам Запад сваким потезом све више демантује.
Уколико би председник Србије прихватио све „препоруке“ и увео санкције Русији, од Србије убрзо не би ништа остало, сматра Деђански. Када би се направио један такав „уступак“, за њим би уследили и други, а краја не би било.
Два дана бисмо били поштоваоци западних вредности и демократе, а онда би нам трећи дан поново тражили Косово и Републику Српску, па би затим прешли даље на Рашку и вероватно на Војводину. Нема краја њиховим захтевима и нема краја њиховом непријатељству према националним интересима Србије.
© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Уђи у базу фотографијаЕвропски парламент
Европски парламент - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2024
Европски парламент
Решење је, каже Спутњиков саговорник, на средини. Дакле, не треба попуштати под притисцима, али се такође не треба ни „бусати у груди“ како можемо да издржимо сваки вид напада и победимо сами. По његовом мишљењу, Србија треба да води политику као и до сад, умерену, одмерену, чувајући савезнике и пријатеље и понекад негде попустити, када то не иде у правцу који штети националним интересима Србије. На мишљење Европског парламента и колективног Запада се не треба много освртати, каже Деђански, јер је оно већ „непоправљиво“.
То, како ће они нас да доживљавају већ знамо јер то гледамо претходних тридесет година. Сматрали су нас најгорим на свету, направили нам погром на Косову, отцепили Косово и Метохију, отцепили Црну Гору... Тако да код њих и када испуњавате све могуће услове који постоје, не добијате ништа, јасан је Деђански.

Руски медији и српски избори

Када је реч о лажним оптужбама на рачун руских медијских кућа које раде у Србији и њиховој улози у овдашњим изборима, Деђански каже да за Спутњик и РТ у Србији неће бити проблема.
Ти медији се апсолутно понашају у складу са европским стандардима, а сасвим је друга ствар то што Европа своје стандарде „свако мало мења“. И што она сама не поштује те стандарде. Слобода медија је у Србији дозвољена и, закључује Деђански, руски медији у Србији ће издржати све притиске.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала