- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Симор Херш: Немачка је у хаосу откако је „Северни ток“ дигнут у ваздух

© AP Photo / Michael ProbstНемачка застава испред Рајхстага
Немачка застава испред Рајхстага - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2024
Пратите нас
Немачка је у стању политичког и економског хаоса откако су дигнути у ваздух гасоводи „Северни ток“ и „Северни ток 2“, изјавио је амерички новинар и добитник Пулицерове награде Симор Херш.
„САД су страховале да би немачки канцелар Олаф Шолц могао да дозволи испоруку руског гаса како би олакшао економске проблеме Немачке и обновио важан економски извор за немачку индустрију (након напада на 'Северне токове'). Тако нешто не би дозволили и од тада је Немачка у економском и политичком хаосу“, пише Херш на платформи „Сабстек“.
Такође претпоставља да су власти Данске и Шведске знале шта се догодило са гасоводима „Северни ток“ и „Северни ток 2“ и да су управо због тога одлучиле да не заврше истрагу тог случаја.
„Разлог неуспеле истраге у обе земље може бити тај што су, као што су ми рекли, неки високи званичници тих земаља тачно знали шта се дешава“, наводи Херш.
Како је истакао, Шведска и Данска су знале да су „САД вежбале зарањање у Балтичком мору неколико месеци пре експлозија“. Поред тога, наводи новинар, нема никаквих знакова да је председник САД Џозеф Бајден у протеклих 16 месеци од уништења гасовода наложио својим стручњацима да спроведу истрагу. Ни немачки канцелар Олаф Шолц није уложио било какве приметне напоре да утврди ко је то урадио, додаје Херш.
Раније је немачки лист „Зидојче цајтунг“ писао да тужилаштво у Шведској планира да ускоро објави да прекида истрагу у вези терористичких напада на „Северне токове“ јер, наводно, нису успели да утврде кривце.
Погледајте још:
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2024
СВЕТ
Немачки медији: Шведска ускоро обуставља истрагу о диверзији на „Северним токовима“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала