- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

У Бугарској негодују: ЕУ дели помоћ Украјини, а њихови фармери засипају ђубривом институције

© AP Photo / Sylvain PlazyПротест пољопривредника у Белгији
Протест пољопривредника у Белгији - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2024
Пратите нас
Бивши министар пољопривреде Бугарске Јавор Гечев рекао је да не треба издвајати Украјини нова средства из буџета ЕУ у тренутку када фармери засипају ђубривом европске институције.
Он је осудио понашање европских власти према пољопривредницима.

„Не треба издвајати Украјини 50 милијарди евра у моменту када европске институције засипају ђубривом и притом цинично рећи земљама ЕУ: 'решавајте проблем са европским произвођачима јер новац за компензацију штете пољопривредницима, изазване кризом у Украјини, треба да се издваја само из државног буџета'. Истина је да таквог новца у буџету нема“, истакао је Гечев.

Он је напоменуо да су њега оптуживали за разне ствари када је реч о економији и националним интересима – да је „Путинов присталица“ и он и читава Влада.
„Међутим, испоставља се да су сада Путинове присталице Француска, Немачка, Шпанија, Пољска, Мађарска, Румунија и Грчка“, оценио је бивши министар.
По његовим речима, Европа плаћа последице кризе у Украјини, а средства намењена за решавање тог проблема једноставно не могу да спасу пољопривредни сектор.

„Нећу да кажем ништа лоше о Украјини, нека им је са срећом у борби за њихову државу, али ствар је у томе што цела Европа плаћа комплетну цену. Проблем је што субвенције више не могу да прате губитке и проблем је толики да ће цео систем једноставно пукнути“, закључио је он.

У априлу 2023. године, када је Гечев био министар у привременој влади, Бугарска је увела привремену забрану увоза украјинских производа. Она је укинута у септембру 2023. када је на власт дошла актуелна Влада.
Последњих недеља у земљама ЕУ учестали су протести фармера који су и раније захтевали да се промени политика везана за пољопривреду, да се укину бројна ограничења која су им наметнута, укључујући еколошка, и заустави неконтролисани увоз јефтиних производа из иностранства. Њихова удружења тврде да је бављење пољопривредом у ЕУ постало практично неисплативо због политике Европске комисије и земаља.
Раније је Кремљ више пута констатовао да Запад за све криви Русију, те да је то општи тренд.
Погледајте још:
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова. - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2024
РУСИЈА
„Да ли се и Земља ротира по налогу Москве?“: Захарова исмејала Урсулу фон дер Лајен
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала