Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ана Брнабић: Резолуција ЕП велики притисак и покушај дестабилизације - али Србија остаје стабилна

© Sputnik / Лола ЂорђевићПремијер Србије Ана Брнабић
Премијер Србије Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2024
Пратите нас
Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је да је резолуција о Србији којом је Европски парламент позвао на истрагу о изборима одржаним 17. децембра 2023. године врста огромног притиска на Србију и покушај дестабилизације, али да је она сигурна да ће Србија остати стабилна.
Брнабић је навела да је доживела осећај срамоте када је чула вест да је поменута резолуција усвојена јер, како је навела, у Србији постоје људи, политичке странке и покрети који су "спремни да захтевају укидање суверенитета сопствене земље".
"Спремни су да практично позову странце да дођу и да одлучују о томе шта ће радити ова земља, ко ће је водити, како ће одлучивати и да се на крају крајева тиме поносе", рекла је премијерка за ТВ Прва.
Навела је да мисли да нико неће бити кажњен овом резолуцијом, јер, како је истакла, резолуције Европског парламента су необавезујуће.
"Уколико би оне биле обавезујуће, Србија би до сада била кажњена и то озбиљно, већ пет пута, зато што су раније резолуције Европског парламента само у прошлој години, 2023. тражили од Србије да престане да 'крши уставни поредак Републике Косово, да одмах призна Републику Косово као суверену, независну државу', позвали пет држава чланица ЕУ које не признају Косово као независни, правни субјект, као независну државу, да одмах промијене своју одлуку и да признају, позвали Европску комисију, дакле, ЕП својом резолуцијом позвао ЕК да прекине преговоре са Србијом, да прекине наше европске интеграције уколико не уведемо санкцију Русији и ништа се није десило", подсетила је она.
Навела је да јој је поменута ситуација најсличнија томе када је Аустроугарска поставила јулски ултиматум Србији 1914. године што је довело до рата.
"Србија тада није желела да прекрши свој суверенитет и није дала да нека друга међународна сила, колико год јака, снажна, страшна и осиона била, пошаље некога да врши истрагу у Србији као сувереној земљи", рекла је она.
Подсетила је да је Србија тада изгубила половину мушке популације бранећи свој суверенитет.
"Данас сте имали ситуацију да српска опозиција оде и да тражи да се прекрши тај суверенитет и то је скандал. Резолуције ће доћи, резолуције ће проћи, није ни прва, ни последња, али остаће срамота. Остаће чињеница да је у Србији постојала некада нека политичка странка, неке политичке групације и људи који су сами тражили да се њиховој земљи укине суверенитет", рекла је Брнабић.
Додала је да никада није било јасније какву опозицију Србија има, да никада није било јасније да они желе да њих на власт доведу странци.
"Ово јесте врста огромног притиска на Србију, покушај дестабилизације, али ја сам сигурна да ће Србија остати стабилна", истакла је она.
Додала је да је изборна воља грађана Србије била сасвим јасна и да су грађани на изборима јасно показали какву Србију желе, а то је, према њеним речима, самостала, независна, слободарска Србија која цени себе и не мисли да је испод некога само зато што је странац.

Вучић ће се у СБ УН борити за суверенитет и поштовање Србије

Брнабић је изјавила да ће се председник Србије Александар на вечерашњој седници Савета безбедности УН о ситуацији на Косову и Метохији борити за суверенитет и поштовање Србије и за поштовање једнаких права.
Истакла је да је данашњи дан историјски за Србију и српски народ на КиМ.
"Није то ни мало лака борба, верујем да ће се Вучић вечерас борити за Србију и наш народ на КиМ. Видела сам се с њим и јуче, знам како се спрема и знам да неће користити административни, бирократски речник. Знам да ће користити речник обичних људи који сви могу да разумеју, да би свима било јасно колико су немогући услови за живот нашег народа на КиМ", навела је Брнабић.
Она је позивала све грађане Србије да са пажњом прате вечерашњу седницу, која почиње у 21 час по нашем времену.
Према њеним речима, чињеница да је седница Савета безбедности заказана за мање од 24 часа од упућивања захтева из Србије, показује да наша земља ужива велики углед у свету.
"То је добар показатељ угледа Србије и добар показатељ тога да је Александар Вучић био у праву када није трчао да се раније у неким другим случајевима у којима је долазило до ескалације на КиМи закаже седница Савета безбедности или затражи седница Савета безбедности", нагласила је Брнабић.
Она је оценила да ће Вучићев говор вечерас бити другачији и позвала грађане да обрате пажњу на термине које ће председник користити.
"Вучић се у Њујорку бори за Србију, да заштити Србију, да заштити наш народ на КиМ, да заштити наше интересе. Са друге стране, опозиција у Стразбуру бори се само за себе. Бори се да се казни Србија, да се казне грађани Србије. Бори се да се одузме Србији суверенитет", указала је Брнабић.
Како је навела, премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти ће покушати да искористи данашњу резолуцију Европског парламента за своје аргументе.
"То је занимљив аспект и ја верујем да ће он покушати то да искористи. Али опет и то је нешто што српска опозиција њему сервира", рекла је Брнабић.
Брнабић је указала да ће на седници Савета безбедности бити људи који ће разумети Вучићеве аргументе и ситуацију у којој данас живе Срби на КиМ.
На питање да ли ће Србија у наредном периоду имати снаге да остане самостална и независна, Брнабић је истакла да је апсолутно уверена у то.
"Притисци ће наравно бити исти, ако не већи. Ви када погледате само шта се дешава последњих недеља, ви видите да се користи сваки тренутак, сваки моменат, сваки разлог да се притисци на Србију увећавају", нагласила је Брнабић.
Погледајте и:
Заседање Европског парламента у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2024
СРБИЈА
Европски парламент усвојио уцењивачку резолуцију о Србији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала