Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Нови притисци на КиМ: Пожар на српском домаћинству у селу Одановце – највероватније подметнут /фото/

© Фото : Спутњику уступила Канцеларија за Косово и МетохијуПожар у селу Одановце код Косовске Митровице
Пожар у селу Одановце код Косовске Митровице - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2024
Пратите нас
Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је данас да је у селу Одановце код Косовске Каменице изгорела штала породице Миленковић, а да се сумња, будући да у објекту није било електричних инсталација, да је пожар изазван људским фактором, као наставак притисака и застрашивања Срба на Косову у Метохији.
Како се наводи, изгорели су кров и хиљаду бала сена, а од ватре је спасена стока и трактор.
© Фото : Спутњику уступила Канцеларија за Косово и МетохијуПожар у селу Одановце код Косовске Митровице
Пожар у селу Одановце код Косовске Митровице - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2024
Пожар у селу Одановце код Косовске Митровице
„Међутим осим што је четворочланој породици Миленковић нанета материјална штета, свим Србима Косовскопоморавског округа је на овај начин поручено да су непожељни. Представници Канцеларије за Косово и Метохију на терену обишли су погођену породицу и поручили да ће помоћи да се штета санира“, истиче се у саопштењу.
У већински албанском селу Одановце живи десетак српских породица, а недавно је једном од Срба запаљен аутомобил.
Канцеларија истиче да смо сведоци да на Косову и Метохији из дана у дан институционално насиље, уведено од стране Аљбина Куртија, прераста у физички линч, са циљем да се Србима створе потпуно немогући услови за живот и опстанак у нашој јужној покрајини.

Српска листа: Куртијев режим се обрачунава са Србима на КиМ

Српска листа оценила је данас да је застрашивање поштених и вредних српских породица, попут паљења штале породици Миленковић у селу Одановце у општини Косовска Каменица, последица директне нетрпељивости и јавног обрачуна режима Аљбина Куртија са српским народом на Косову и Метохији.
У саопштењу Српске листе истиче се да се десетак српских породица у селу Одановце, по други пут у кратком периоду, нашло на удару пиромана, а да је некажњавање одговорних за напад на Србе и отворено институционално насиље погодно тло за екстремисте којима сметају и малобројни Срби у том селу.
"Страшна је чињеница да нико од међународних представника није реаговао на континуиране нападе на Србе јужно од Ибра. Режим Аљбина Куртија је успео да креирањем хаоса својим антисрпским одлукама, остави по страни пажњу међународне јавности са свакодневних етнички мотивисаних напада на наше грађане", наводи Српска листа.
Додаје се да тај напад, као и сви претходни нису случајни и јединствени случајеви, већ очигледно део озбиљног и свеобухватног плана за прогон српског народа са својих вековних огњиштва.
"Мир је највећа вредност, коју морамо сви чувати и бранити од насртаја Аљбина Куртија, али мир није када се прогони српски народ, забрањује српски динар, укидају плате, пензије, стипендије и социјална давања, или када се нападају малобројни Срби који само желе да живе на својој земљи", наводи Српска листа.
© Фото : Спутњику уступила Канцеларија за Косово и МетохијуПожар у селу Одановце код Косовске Митровице
Пожар у селу Одановце код Косовске Митровице - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2024
Пожар у селу Одановце код Косовске Митровице
Наводи се да када политичке структуре манифестују отворену нетрпељивост према једној друштвеној групи, и то без икакве задршке или наговештаја санкција, онда и појединци то схватају као позив да се укључе у кампању прогона.
„Намера Аљбина Куртија је да Србе натера да се иселе са Косова и Метохије, а кампања насиља и систематског обесправљивања ће несумњиво бити настављена уколико се одлучном реакцијом међународне заједнице режим у Приштини не заузда и не спречи у злочиначким намерама“, наводи се у саопштењу.
Додаје се да Србија, у интересу хуманости али и стабилности и мира у региону, још једном позива све релевантне међународне чиниоце да обуздају Куртија и његов „шовинистички поход“ против српског народа на Косову и Метохији.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала