- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пјонгјанг укида све економске споразуме са Јужном Корејом

© Sputnik / Мария Фролова / Уђи у базу фотографијаЦентрални трг Ким Ил Сунга у Пјонгјангу
Централни трг Ким Ил Сунга у Пјонгјангу - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2024
Пратите нас
Врховни народна скупштина Северне Кореје изјаснила се за укидање свих споразума о промовисању економске сарадње потписаних са Јужном Корејом, пренела је севернокорејска државна новинска агенција КЦНА наводећи да се односи две Кореје нагло погоршавају.
Скупштина у Пјонгјангу, која предузима формалне кораке да се званично усвоји политика коју диктира владајућа Радничка партија, гласала је за укидање свих закона који регулишу економске везе са званичним Сеулом, укључујући специјални закон о функционисању туристичког пројекта „Планина Кумганг“, преноси Ројтерс.
Туристичке посете овој планини представљале су симбол почетка економске сарадње током периода активних односа две Кореје почетком 2000-их и привукле су скоро 2 милиона посетилаца из Јужне Кореје.
Пројекат је обустављен 2008. године након што је један јужнокорејски туриста залутао у забрањену зону где су га убиле севернокорејске снаге.
Северна Кореја сада поручује да свог јужног суседа сматра ратним непријатељем и прошле године је иступила из војног пакта потписаног 2018. године с циљем деескалације тензија у близини границе постављене по окончању Корејског рата 1953. године.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала