Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Приштина: Курти отпутовао у Њујорк, очекује се да ће учествовали на седници СБ

© AP Photo / Visar KryeziuАљбин Курти
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2024
Пратите нас
Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти отпутовао је у Њујорк, а очекује се да ће учествовати на седници Савета безбедности Уједињених нација (СБ УН) која ће бити одржана вечерас у 21 час.
Ванредна седница Савета безбедности Уједињених нација о стању на Косову и Метохији, одржава се на захтев Србије, а нашу земљу ће представљати председник Александар Вучић.
Влада у Приштини саопштила је да је са Куртијем у среду вече у САД отпутовала и министарка спољних послова привремених приштинских институција Доника Гервала-Шварц, преноси Коха.
Србија је у понедељак предала захтев мисији Гвајане, која председава СБ УН захтев за сазивање ванредне седнице због ситуације на Косову и Метохији, у којем се, између осталог, истиче да је актуелна ситуација у оштрој супротности са Повељом УН и Резолуцијом СБУН 1244 и која је такве природе да захтева одржавање посебне седнице Савета безбедности.
У документу се истиче да је на КиМ у току кулминација дуготрајних и добро испланираних и систематских акција Приштине, којом се Срби намерно подвргавају неподношљивим животним условима и указује да је суштински циљ нелегалне одлуке привремених институција самоуправе у Приштини о укидању промета динара на КиМ потпуно етничко чишћење и нестанак српске популације са тог простора, што је тренутно у току.
Представници Приштине на досадашњим седницама СБ УН били су представљени личним именом и презименом, пошто тзв. Косово није држава нити чланица УН.
Савет безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2024
СРБИЈА
Данас ванредна седница СБ УН о ситуацији на КиМ на захтев Србије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала