- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски дипломата: Запад на челу са Америком „хода по ивици“, притискајући Русију

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаМинистарство иностраних послова Русије у Москви
Министарство иностраних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2024
Пратите нас
Западне земље на челу са Сједињеним Америчким Државама „ходају по ивици“, мислећи да би могле да појачају притисак на Русију у украјинском сукобу, а да притом, не изгубе контролу над ескалацијом: то је опасан пут испуњен директним војним сукобом између нуклеарних сила, изјавио је светник министра иностраних послова Русије Владимир Леонтјев.
Током састанка експерата, који је организовао Фонд за подршку јавној дипломатији „Горчаков“, Леонтјев је подсетио да Москва константује да Запад на челу са САД-ом води хибридни рат против Русије. Њен циљ је политичко-економско гушење Русије и стратешки пораз на бојном пољу.
Другим речима, појаснио је саветник министра иностраних послова Русије, реч је о томе да се „победи Русија и да се одстрани са светске арене као самостална политичка сила, спремна да брани своје интересе у области безбедности“.
„Политика није нова и већ је прилично традиционална. Само што се под претходном америчком администрацијом ово звало „такмичење“, рекао је Леонтјев.
Он је додао да је то релативно нови тренутак са високим нивом конфронтације, који може да се упореди само са периодом Корејског рата.

„Манифестација тога је криза у Украјини. У том контексту, најоштрије стратешке ризике носе Сједињене Америчке Државе и њихови савезници на продубљивање украјинске кризе уз све веће учешће у оружаном сукобу. Притом, Запад отворено хода по ивици, сматрајући да је способан да повећа притисак на Русију без губитка контроле над ескалацијом. То је изузетно опасна политика која директно иде ка војном сукобу нуклеарних сила, што би довело до катастрофалних последица“, сматра Леонтјев.

Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала