- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Израелски напад на Рафу у Појасу Газе - Sputnik Србија

УЖИВО Бела кућа: САД не подржавају велику офанзиву Израела на Рафу

Пратите нас
Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 125. дан. Израелска војска наставља операције широм Појаса Газе, а најжешће борбе воде се у Кан Јунису. Америчке снаге погодиле су две ракета Хута у Јемену. Са друге стране, Министаство здравља у Гази, које води Хамас, истиче да је за 24 сата у израелским нападима страдало око 130 Палестинаца.
Наставља се размена ватре између израелске војске и Хезболаха у Либану, преноси Тајмс оф Израел.
Бела кућа је саопштила данас да неће подржати никакве израелске планове за велику војну операцију на крајњем југу Појаса Газе, у граду Рафа, док је државни секретар Ентони Блинкен отворено рекао да су САД забринуте због таквих операција.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:44 08.02.2024
Сирене за узбуну су се активирале у граду Мерону у Горњој Галилеји, након извештаја да је Хезболах испалио десетине ракета на Израел.
Мерон се налази јужније од већине северних градова који су били погођени ракетном ватром Хезболаха од 7. октобра.
Израел је претходно извео напад дроном у јужном либанском граду Небетији, у којем су убијена два оперативца Хезболаха, преноси Тајмс оф Израел.
21:41 08.02.2024
Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш упозорио је да се Агенција УН за палестинске избеглице (UNRWA) не може заменити, иако се суочава са критикама о наводној умешаности 12 запослених у напад Хамаса на Израел 7. октобра.
„Ниједна друга организација нема значајно присуство унутар Газе — и ништа у поређењу са овом ситуацијом. Дакле, не постоји ниједна друга организација која би сада могла да је замени”, рекао је Гутереш на брифингу за медије, преноси Тајмс оф Израел.
21:02 08.02.2024
Капитол, седиште Конгреса Сједињених Америчких Држава - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2024
СВЕТ
Предлог закона о помоћи Украјини и Израелу прошао гласање о Сенату
21:00 08.02.2024
Бела кућа: САД не подржавају велику офанзиву Израела на Рафу
Бела кућа је саопштила данас да неће подржати никакве израелске планове за велику војну операцију на крајњем југу Појаса Газе, у граду Рафа, док је државни секретар Ентони Блинкен отворено рекао да су САД забринуте због таквих операција.
Израелске снаге су данас бомбардовале области око Рафе, у коју се раселио велики број Палестинаца склањајући се од израелске офанзиве.
"Свака већа војна операција у Рафи у овом тренутку, под оваквим условима, где се налази више од милион, вероватно милион и по Палестинаца, који траже уточиште, без дилеме, била би катастрофа, и не подржавамо то", рекао је портпарол Беле куће Џон Кирби, пренео је Ројтерс.
18:14 08.02.2024
„Израелски извештаји о континуираном уништавању свих зграда дуж границе унутар Газе, са циљем стварања „тампон зоне“ представља ратни злочин“, упозорава шеф УН за људска права Волкер Турк.
Израелско „велико уништавање имовине, које није оправдано војном нуждом и спроведено је противзаконито и безобзирно, представља тешку повреду Четврте женевске конвенције и ратни злочин“, наводи Турк у саопштењу, преноси Тајмс оф Израел.
17:13 08.02.2024
Наставља се размена ватре између израелске војске и Хезболаха у Либану, преноси Тајмс оф Израел. Како се наводи, два оперативца Хезболаха убијена су у нападу дроном у јужном Либану.
Претходно је саопштено да су из Либана испаљене четири ракете на Израел, али да није било повређених.
17:06 08.02.2024
Амерички председник Џозеф Бајден разговараће у понедељак у Вашингтону са јорданским краљем Абдулахом Другим о тренутној ситуацији у Појасу Газе и напорима да се постигне мировно решење, саопштила је данас Бела кућа.
У саопштењу се наводи да ће Бајден и јордански краљ у том циљу разговарати о напорима САД да подрже палестински народ, укључујући кроз појачану хуманитарну помоћ за Појас Газе, као и о постизању трајног мира који би укључивао решење о успостављању две државе, уз пружање безбедносних гаранција за Израел.
Абдулахова канцеларија саопштила је да ће јордански краљ посетити САД, Канаду, Француску и Немачку да би, како се наводи, добио подршку за прекид ватре у Појасу Газе, пренео је Тајмс оф Израел.
16:24 08.02.2024
Ирак жели да се оконча мисија коалиције коју предводе САД
Портпарол ирачке војске Јахја Расол изјавио је данас да због поновљених америчких напада на оружане групе у Ираку, које подржава Иран, влада у Багдаду жели да се да оконча мисија коалиције предвођене САД у Ираку.
Расол је рекао да је коалиција коју предводе САД постала фактор нестабилности и да прети да уплете Ирак у циклус сукоба, пренео је Ројтерс.
Америчка војска је саопштила да је у нападу у среду убијен командант Катаиб Хезболаха, оружане групе у Ираку, коју подржава Иран, а коју Пентагон окривљује за нападе на америчке трупе.
Разговори између САД и Ирака о будућности мисије коалиције почели су у јануару, али за мање од 24 сата три америчка војника су погинула у нападу у Јордану за који САД кажу да су га извршиле милитантне групе у Ираку и Сирији које подржава Иран.
Разговори су од тада паузирани, а ирачки министар иностраних послова Фуад Хусеин позвао је на њихов наставак у телефонском разговору са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном у уторак.
15:13 08.02.2024
У израелском нападу на Рафу убијено најмање 13 људи
У израелским нападима на град Рафа у јужној Гази, који се догодио током ноћи, погођене су две куће и убијено је најмање 13 особа, јавља АП.
Међу убијенима у ваздушним нападима су две жене и петоро деце, саопштила је Кувајтска болница.
Генерални секретар УН Антонио Гутереш рекао је у среду да би улазак израелске војске у Рафу "појачало оно што је већ хуманитарна ноћна мора са неописивим регионалним последицама".
У Рафу је пред израелским нападима побегло готово пола становништва Газе и у том граду, где је некада живело 280.000 људи, сада се налази милион.
Гардијан наводи да се они који су побегли у погранични град суочавају са застрашујућим избором: остати у пренасељеној Рафи и чекати напад или ризиковати повратак на север енклаве кроз области где се воде интензивне борбе.
Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху у среду је одбио предлог о прекиду ватре, преноси Ројтерс.
Нетанијаху је на конференцији за штампу рекао да преговори са Хамасом "не воде никуда", а услове које је та палестинска организација поставила у свом предлогу описао је као "бизарне".
Број Палестинаца убијених у израелским нападима на Појас Газе премашио је 27.800, саопштило је Министарство здравља у тој енклави.
14:32 08.02.2024
Централна команда САД: Погођене две ракете Хута у Јемену
Америчка Централна команда саопштила је да је извела нападе против две противбродске крстареће ракете Хута у Јемену, које су биле спремне за лансирање у Црвеном море.
08:52 08.02.2024
Израелска војска: Заробљено двоје Палестинаца умешаних у нападе 7. октобра
Трупе израелске војске (ИДФ) убиле су више од 20 и заробиле десетине осумњичених Палестинаца у граду Кан Јунису, који се налази на југу Појаса Газе.
Међу заробљенима током протеклог дана налазе се и двоје осумњичених за учешће у нападу Хамаса 7. октобра на Израел, наводи се у саопштењу ИДФ, преноси Ројтерс.
08:46 08.02.2024
ИДФ: Убијено преко 20 хамасоваца у Кан Јунису
Израелска војска саопштила је да су њене трупе убиле више од 20 палестинских милитаната у Кан Јунису, граду на југу Газе.
ИДФ наводи да су током протеклог дана ухапсиле десетине осумњичених милитаната.
08:04 08.02.2024
Блинкен: Императив је да се повећа заштита становника Газе
Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да је "императив" да се што је више могуће повећа хуманитарна заштита и смање патње становницима Појаса Газе, као и да САД настављају да "врше притисак на Израел" да конкретно осигура безбедност цивила.
Блинкен је рекао да је посетио Израел "пре свега да би се консултовао са партнерима и како би све преостале таоце вратио кући".
"Већина људи изгубила је некога кога воли. И дан за даном све више људи је убијено", рекао је Блинкен.
Говорећи о предлогу Хамаса о прекиду ватре, Блинкен је навео да у њему постоји простора за постизање споразума и да ће се на томе радити.
08:03 08.02.2024
Нетанијаху: Победа је на дохват руке, рат готов за неколико месеци
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху оценио је да је Израел на путу ка ''убедљивој победи'' над палестинском милитантном групом Хамас и навео да ће рат бити готов за "неколико месеци".
''На путу смо ка потпуној победи. Она је ту, на дохват руке'', рекао је Нетанијаху на конференцији за медије и додао да предвиђа да ће рат бити готов за ''неколико месеци'', а не неколико година, преноси Тајмс оф Израел.
Поновио је да су циљеви Израела у рату ''уништење Хамаса, враћање талаца и стварање ситуације да Појас Газе више не буде претња по Израел''.
Он је досадашње деловање израелске војске назвао ''достигнућа без преседана'', посебно похваливши оно што је Израел постигао портив Хамаса.
Најавио је да ће, након града Кан Јуниса, фокус војске израела бити на пограничном граду Рафа.
''Настављамо до краја. Нема другог решења осим потпуне победе'', рекао је Нетанијаху и додао да је ''дан после рата'' заправо ''дан после Хамаса''.
Он је истакао да је потребно наћи и решење за проблеме на граници Израела и Либана, одакле су десетине хиљада Израелаца побегле због гранатирања либанске милитантне групе Хезболах.
Навео је и да Израел не може толерисати да има близу 100.000 евакуисаних у својој земљи и да његови непријатељи знају да ће се морати пронаћи решење, било дипломатско или војно.
08:03 08.02.2024
УН забринуте због планова Израела да усмери нападе на Рафу
Шеф хуманитарне организације УН Мартин Грифитс саопштио је данас да је ''изузетно забринут'' због планова израелске војске да прошири ратне акције на погранични град Рафа у Појасу Газе, где интерно расељени палестински цивили живе у изузетно тешким условима и одакле немају где да се склоне.
''Више од половине становништва Газе сада је у Рафи, граду у којем је претходно живело само 250.000 становника, на самом прагу Египта. Њихови животни услови су веома тешки, недостају им основне потрепштине за преживљавање, прогоњени су глађу, болестима и смрћу", рекао је Грифитс, а преноси Ал Џазира.
Грифитс је рекао да потенцијалне борбе у Рафи прете да одузму животе још људи.
''Ризикује се хуманитарна операција која је већ омеђена несигурношћу, оштећеном инфраструктуром и ограниченом приступом. Једноставно, мора се зауставити овај рат'', рекао је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала