Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Велики корак Србије у Њујорку: Чланице СБ УН осудиле потез Приштине

© Tanjug / STRВанредна сендница СБ УН о ситуацији на КиМ
Ванредна сендница СБ УН о ситуацији на КиМ - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2024
Пратите нас
Земље чланице Савета безбедности Уједињених нација на ванредној седници о стању на Косову и Метохији, осудиле су потез приштинских привремених власти да у јужној српској покрајини буде укинут динар као средство плаћања.
Срби на Косову су се суочили са непосредном опасношћу опстанка, упозорио је заменик руског амбасадора у УН Дмитриј Пољански. Одлуком да укине промет српског динара Приштина је створила неподношљиве услове за живот Срба у покрајини, рекао је он и додао да то није економска, већ политичка и дискриминациона одлука.
Поред Русије и представници других чланица СБ УН реаговале су на сличан начин.

Кина: Приштина изазвала озбиљну тензију

Кинески амбасадор при УН, Жанг Јун оценио је да су једнострани потези власти у Приштини имали огроман утицај на животе косовских Срба и изазвали тензије и панику које Кина сматра "веома озбиљним".
Нове тензије и обновљени антагонизам међу етничким заједницама представљају претњу по регионални мир и стабилност и доприносе било чијим интересима, рекао је кинески амбасадор.
Пекинг је од шефице УНМИК-а Каролин Зијаде затражио да захтева укидање незаконитих и неразумних одлука Приштине, док је од привремених власти у Приштини затражио да без одлагања одустане од ових одлука.
"Мир на КиМ утиче на мир и стабилност Балкана и читавe Европe. Кинески став о овом питању је јасан од самог почетка - једностране акције не помажу решавањеу косовског питања", рекао је Жанг Јун.
Подржавамо настојања страна да постигну обострано прихватљиво решење дијалогом у окворима Резолуције 1244 Савета безбедности УН, уз поштовање суверенитета, независности и територијалног интегритета Србије, рекао је кинески амбасадор.

САД траже хитно одлагање одлуке о финансијским трансакцијама

Амбасадорка САД при УН, Линда Томас-Гринфилд навела је да је Вашингтон изразио
резерве о одлуци да евро буде једина валута на КиМ и позвала Приштину да одложи спровођење ове одлуке док се не дефинишу одговарајући механизми у складу са најбољим европским праксама.
"Одлука је донета без адекватне припреме и без консултација са локалним становништвом. Тражимо да почетак спровођења овог плана буде под хитно одложен док се не дефинишу одговарајуће процедуре у складу са европским стандардима", рекла је Томас-Гринфилд.
Томас-Гринфилд је, такође, рекла да акције косовске полиције на западу КиМ и упад у просторије српске невладине организације није у складу са настојањима Приштине да створи мултиетничко друштво.
"Али кад смо овде, морамо упозорити да, после четири месеца, очекујемо да Србија позове на одговорност одговорне за догађаје из Бањске 24. септембра", рекла је Томас-Гринфилд.
Дијалог под окриљем ЕУ је најбољи начин да се реше нерешена питања, рекла је америчка амбасадорка.

Алжир: Забрињава финансијска одлука Приштине

Представник Алжира је казао да недавна финансијска одлука Приштине забрињава јер може негативно да утиче на Србе на Косову и Метохији.
„Ова акција може повећати етничке тензије и ризиковати ескалације у већ напетом контексту. Може да наруши крхко примирје и може ометати напоре за одржавањем мира и стабилности региона“, истакао је он и пренео три поруке Алжира:
Прво, како је рекао, хитно је да се избегне ескалиција и потребно је суздржавање од етничких тензија: Неопходно је омугућити Србима да добијају средстава без икаквих ометања, нагласио је.
Под два, једностране мере не само да ометају стабилност већ могу да доведу до ескалације, те позивамо приштинске власти да успоставе ЗСО како је договорено Бриселским споразумом, казао је представник Алжира.
Под три, желимо поновити која је кључна улога Унмика у стабилизацији стања на терену. Такође, ценимодијалог под посредством ЕУ који за циљ има мирно решење. Алжир верује да конструктиван дијалог једино решење и дајемо подршку прихватљивом решењу у оквиру резолуције 1244 уз поштовање принципа Повеље УН, закључио је он.

Три британска предлога за смиривање тензија

Британски амбасадор при УН, Џејмс Кариуки навео је три хитна корака, који се морају спровести како би се смањиле напетости на Косову.
"Србија и Косово морају да поштују постојеће обавезе и избегавају једностране акције и реторику како би поставили основе за обострано прихватљив и одржив међусобни договор", рекао је британски амбасадор.
Кариуки је позвао Приштини да "суверена права користи у складу са визијом мултиетничке демократије засноване на уставним одредбама".
Рекао је да је недавним потезима, косовска централна банка покушала да испуни своју улогу и регулише промет страном валутом, али да је план спровођења ове одлуке, за сада, подбацио у пољу утицаја на мањинске заједнице.
"Треба да обезбеде да Срби и остале зааједнице и даље примају приходе док се не пронађе одрживо решење", рекао је Кариуки.
Уједињено краљевство позвало је Србију да приведе правди одговорне за догађаје у Бањској септембра прошле године.
Погледајте и:
Председник Србије Александар Вучић на седници СБ УН - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2024
СРБИЈА
Вучић у Савету безбедности УН: Ово што ради Приштина је злочин против човечности /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала