- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бивши холандски премијер и његова супруга еутаназирани у 94. години

CC0 / https://www.rawpixel.com/ / Вакцина
Вакцина - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2024
Пратите нас
Демохршћански премијер Холандије од 1977. до 1982. године Драјс ван Агт умро је уз помоћ еутаназије, заједно са супругом у 94. години живота
Организација за људска права „Рајтс форум“, коју је основао бивши премијер, додала је да је пар умро у понедељак и да ће бити сахрањени на приватној церемонији у источном граду Најмеген.
Обоје су неко време били крхког здравља, а Ван Агт је 2019. доживео излив крви у мозак и никада се није у потпуности опоравио.
Демохршћанин, који је постајао све прогресивнији након што је напустио политику, 2017. године изашао из своје странке због несугласица о Израелу и Палестини.
Након посете Израелу 1999, постао је све гласнији о својој подршци палестинском народу.
Искуство са тог путовања Ван Агт је назвао „преобраћењем“, наводи АП.
„Својим јединственим језиком, јасним уверењима и упечатљивом презентацијом, Ван Агт дао је боју и садржај холандској политици у време поларизације и страначке обнове“, поручио је холандски премијер Марк Руте.
Холандска краљевска породица у саопштењу је похвалила бившег премијера зато што је, како су навели, преузео одговорност у турбулентним временима и додала да је био инспирација многима.
Снимак плућа - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2024
ДРУШТВО
Оборен Гинисов рекорд за преживелог са донираним срцем
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала