- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Денацификација, Стаљинова Украјина и незаустављиви Маск: Главне поруке Путина Западу

© Sputnik / Alexandr Kryazhev / Уђи у базу фотографијаТрансляция интервью президента РФ Владимира Путина американскому журналисту Такеру Карлсону
Трансляция интервью президента РФ Владимира Путина американскому журналисту Такеру Карлсону - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2024
Пратите нас
Русија никада није одбила преговоре о Украјини и уверена је да ће се сукоб пре или касније завршити миром, рекао је председник Владимир Путин у интервјуу Такеру Карлсону, објављеном на сајту америчког новинара. Руски лидер је саговорнику објаснио шта је денацификација и изнео мишљење о бизнисмену Илону Маску.
Главне тезе шефа руске државе:
О преговорима о Украјини
Русија никада није одбијала дијалог о Украјини, али после окончања преговора у Истанбулу у марту 2022. неће учинити први корак: „Зашто да се старамо и исправљамо нечије грешке?"
О условима решења кризе, укључујући и одржавање ситуације каква је сада, мора се разговарати: „Ово је предмет преговора које нико не жели да води са нама, тачније хоће, али не знају како. Знам шта желе, али једноставно не могу да схвате како то да добију“.
Зашто је Лондон спречио постизање договора у Истанбулу?
"Ко то зна, ја то ни сам не разумем. Постојао је општи став. Из неког разлога, сви су имали илузију да Русија може да буде поражена на бојном пољу - због бахатости, а не због велике памети”.
О будућности односа са Украјинцима
На Западу узалуд верују да су борбе у Украјини „заувек одвојиле један део руског народа од другог”: „Ионако ћемо се пре или касније договорити… Можда звучи чудно у данашњој ситуацији: односи међу народима ће се обновити. Требаће много времена, али ће се обновити“.
О границама Украјине
„Украјина је, у извесном смислу, вештачка држава коју је створио Стаљин“, између осталог од мађарске, пољске и румунске територије.
Путин никада није разговарао са мађарским премијером Виктором Орбаном о могућности враћања мађарских земаља које су под Стаљином предате Украјини.
Црноморски регион, „заправо, никада није имао никакве историјске везе са Украјином“.
О денацификацији
Русија жели да искорени праксу у Украјини да се од сарадника Хитлера праве националне хероје: „Треба да се отарасимо оних људи који одржавају у животу ову теорију и праксу и покушавају да је сачувају – то је денацификација”. Успели смо да се око тога договоримо у Истанбулу.
О одговорности за украјинску кризу
„Разумем, можда неко каже да је наша грешка што смо уз помоћ оружја одлучили да окончамо овај рат, који је почео 2014. у Донбасу.
Али се треба присетити ширења НАТО-а, кршења обећања и база алијансе на украјинској територији.
О "руској претњи"
Све изјаве о „руској претњи” су „једноставно хорор приче за обичне људе”: „Немамо интереса ни у Пољској, ни у Летонији, нигде… То су само претње”.
О могућности разговора са Бајденом
Путин је више пута упозоравао америчког председника Џозефа Бајдена да прави „огромну грешку историјских размера тиме што одбацују Русију”.
Лидери од тада нису разговарали, али „имају одређене контакте“ „преко разних ресора“. Помоћу њих Русија објашњава Сједињеним Државама да је неопходно прекинути испоруке оружја Кијеву и „све ће бити готово за неколико недеља“.
О Северним токовима
Русија не износи своје податке о експлозијама на Северним токовима, јер је „веома тешко победити САД у пропагандном рату“: „Можете се укључити у тај посао, али то, како кажу, скупо ће те коштати. Целом свету је и тако јасно шта се десило".
О сарадњи са Кином
Изјаве да је сарадња са Кином опасна за Русију су обична хорор прича. Европа са њом и тешње сарађује: „Питајте Европљане, зар да ли је се плаше?
О Русији у НАТО
Москва је била заинтересована за могућност уласка у НАТО и понудила је Вашингтону да заједно граде противракетну одбрану. Амерички председници су то подржавали, али су њихове администрације одбиле. „На крају су нас отерали… А ми смо направили хиперсоничне системе, са интерконтиненталним дометом, и настављамо да их развијамо“.
Сједињене Државе су стално вршиле притисак на Русију, између осталог и због тога што је у Сједињеним Државама било превише стручњака за борбу против Совјетског Савеза, „створен је вишак производних капацитета“. „Морамо да се решимо тога – морају постојати нове, свеже снаге које гледају у будућност и разумеју шта се дешава у свету.
О политици САД
Политика Вашингтона не зависи од тога ко је председник: „Није ствар у личности лидера – ради се о расположењу елита.
Сада Сједињене Државе безуспешно покушавају да се силом прилагоде свету који се мења, али „инструменти које Сједињене Државе користе не делују“.
„Свет ће се ионако променити – без обзира на то како се догађаји у Украјини заврше. Место Сједињених Држава ће се такође променити, „само је питање како ће се то догодити: болно, брзо – или меко, постепено.
О развоју технологије и Илону Маску
Човечанство треба регулише сферу вештачке интелигенције, генетских истраживања и других „савремених трендова који се не могу зауставити“.
"Сада кажу да је у САД Илон Маск већ уградио чип у мозак неке особе… Мислим да Маск не може да се заустави - он ће и даље радити оно што сматра да треба. Али ми морамо да се договоримо са њим некако, морамо да тражимо неке начине да га убедимо.”
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала