- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Лекарска комора апеловала на родитеље да вакцинишу децу обавезним вакцинама

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаМедицински техничар припрема шприц са вакцином
Медицински техничар припрема шприц са вакцином  - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2024
Пратите нас
Лекарска комора Србије апеловала је данас на родитеље да вакцинишу децу у складу са календаром обавезне вакцинације и да прате савете изабраног педијатра.
„Суочени са чињеницом алармантно растућег броја оболелих од великог кашља, веома заразне и опасне болести за коју постоји вакцина и део је обавезне вакцинације, као и са чињеницом да постоји опасност од избијања епидемије морбила, желимо да грађанима пошаљемо јасну поруку о значају вакцинације као научно потврђене и најефикасније мере у превенцији ширења заразних болести. Имунизација је једно од највећих достигнућа човечанства и ниједна друга медицинска интервенција није спасила већи број живота“, наводи се у саопштењу Лекарске коморе, преноси Танјуг.
Пласирање непроверених информација о штетности вакцинације шири, како додају, неоправдан страх код родитеља, што доводи до одбијања или одлагања вакцинације и до пада броја вакцинисане деце у Републици Србији испод нивоа потребног за стварање колективног имунитета.

„Колективни имунитет је једина брана која онемогућава појаву великих епидемија и која штити и оне најугроженије – децу која због малог узраста, неких урођених или хроничних здравствених стања не могу да приме вакцину и чије здравље и животи зависе од одговорности целог друштва“, додаје се у саопштењу.

Из Коморе подсећају да су, на њихову иницијативу, у јеку ширења непроверених информација о штетности вакцинације ММР вакцином, представници државних, научних, образовних институција и струковних комора у здравственом систему Србије потписали 30. јануара 2018. године заједничку Декларацију о подршци вакцинацији.
Институт Торлак - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2024
ДРУШТВО
Регистрован први случај малих богиња у Србији у овој години
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала