- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија није могла да не устане у одбрану Србије, време је да се међународно право мења

© Фото : Снимак са екрана/tuckercarlson.comПредседник Русије Владимир Путин и новинар Такер Карлсон
Председник Русије Владимир Путин и новинар Такер Карлсон - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2024
Пратите нас
Русија није могла да не устане у одбрану Србије деведесетих година, време је да се међународно право мења јер се однос снага у свету променио, изјавио је руски председник Владимир Путин у интервјуу Такеру Карлсону, објављеном на сајту новинара.
"Шта су Сједињене Државе урадиле (1999. године у Југославији)? Кршећи међународно право и Повељу УН, почело је бомбардовање Београда. Сједињене Државе су пустиле овог духа из боце", подсетио је Путин.
"Штавише, када се Русија успротивила и изразила огорчење, шта је речено? Повеља УН, међународно право су застарели. Сада се сви позивају на међународно право, а тада су говорили да је све то застарело, све треба мењати. Заиста, нешто треба променити, јер се однос снага променио, истина, али не на тај начин“, рекао је руски лидер.
Он је истакао да Русија није могла да не устане у одбрану Србије током ратова у бившој Југославији.
"Чим су почела дешавања у Југославији, Борис Јељцин дигао је глас у знак подршке Србима. Нисмо могли да не станемо у одбрану Срба, јер су Срби посебан и нама близак народ, са православном културом. То је народ који је патио генерацијама", рекао је Путин коментаришући како је НАТО прекршио обећање Русији да се неће ширити на исток, а што је у сржи текућег конфликта с Украјином.
Руски председник истиче да је његова земља добровољно пристала на распад Совјетског савеза, у нади да ће после 1991. бити добродошла у "братску породицу цивилизованих народа", али напомиње да се "ништа слично није десило.
"Преварили сте нас. Обећање је било да се НАТО неће ширити на исток, али то се догодило пет пута. Било је пет таласа експанзије. Све смо то толерисали. Покушавали смо да их убедимо", наводи руски председник, уз подсећање да је и лично, као и Јељцин, у више наврата пружао руку пријатељства САД.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала