- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Министарство културе: Музеј аутомобила биће засебан музеј у оквиру Музеја науке и технике

© Sputnik / Лола ЂорђевићУ садашњој колекцији мерцедеса који су припадали Титу, сачувани су блиндирани, кабриолет и три стандардне верзије аутомобила типа 600 са шесторо врата
У садашњој колекцији мерцедеса који су припадали Титу, сачувани су блиндирани, кабриолет и три стандардне верзије аутомобила типа 600 са шесторо врата - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2024
Пратите нас
Музеј аутомобила постаће засебан музеј у оквиру Музеја науке и технике, као матичног музеја за очување научнотехничких културних добара, саопштило је Министарство културе.
Ово је договорено на састанку потпредседнице Владе и министарке културе Маје Гојковић са директором Музеја аутомобила Београд Богданом Петковићем и наследницима, као и директором Музеја науке и технике Зораном Левићем.
У циљу реализације овог договора, следеће седмице Министарство културе, Музеј аутомобила и Музеј науке и технике потписаће споразум.
Министарство културе је на себе преузело обавезу да финансира делатност Музеја аутомобила, а министар културе и директори Музеја аутомобила и Музеја науке и технике у блиској сарадњи радиће на изналаску најбољег решења за обједињени смештај збирке Братислава Петковића, као и остале музејске грађе, чији попис је у току, стоји у саопштењу.
Како је жеља директора Музеја и чланова породице Петковић да Музеј буде у надлежности Републике Србије, Министарство културе предложиће Влади Србије након потписивања уговора такву одлуку.
„Министарство културе са два музеја улаже напоре у циљу проналажења решења за трајни излагачки простор за очување и излагање очима јавности ове вредне и значајне збирке. Музеј науке и технике, након достављеног пописа, издаће и решење о утврђивању збирке за културно добро“, наведено је у саопштењу.
Музеј aутомобила некадашњег министра културе Братислава Петковића који је преминуо 2021. године, морао је да се исели своју вредну збирку класичних и ретких возила из зграде у Улици Мајке Јевросиме, у центру Београда, јер је она на основу Закона о реституцији враћена власницима.
Зграда у којој је смештен музеј је у процесу реституције враћена потомцима претходних власника - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2024
ДРУШТВО
Влада преузима оснивачка права над Музејом аутомобила, учиниће све да настави да ради
Музеј је смештен у згради у центру града која је изграђена 1929. године као Модерна гаража, по пројекту руског архитекте Валерија Сташевског - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2024
ДРУШТВО
Вредни експонати иду у приватне гараже: Исељавање Музеја аутомобила у Београду /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала