- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Моје памћење је савим добро“: Бајден задовољан што неће бити оптужен

© AP Photo / Alex BrandonЏозеф Бајден
Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2024
Пратите нас
Амерички председник Џо Бајден изјавио је да је задовољан због тога што је специјални тужилац Роберт Хур донео закључак да против њега не треба подносити оптужницу у случају неадекватног руковања поверљивим документима када је 2017. напустио положај потпредседника Сједињених Држава.
"Специјални тужилац саопштио је да сам у потпуности сарађивао. Нисам блокирао истрагу, нити тражио одлагања”, рекао је Бајден у ванредном обраћању поводом објављивања закључака истраге.
“Тврдње да сам намерно задржао поверљива документа су погрешне. Нисам прекршио закон и за мене је овај случај закључен”, рекао је Бајден.
Као пример сарадње са истрагом Бајден је навео петосатни интервју распоређен у два дана током октобра, у моменту сукоба Израела и екстремиста Хамаса.
Бајден је критиковао наводе специјалног тужиоца Хура да се амерички председник не сећа када је његов син Бо преминуо, помињући његове проблеме у памћењу.

“Како се усудио да учини тако нешто? Када ми је постављено то питање у себи сам помислио да их се не тиче тако нешто. Моје памћење је сасвим добро. Старији сам човек и знам шта радим”, рекао је Бајден током обраћања у Белој кући.

Тужилац Роберт Хур рекао је да је одлучио да не подиже оптужницу зато што је Бајден сарађивао у истрази и зато што би вероватно изазвао симпатије као оптужени током суђења.
"Разматрали смо и то да би се, на суђењу, господин Бајден пороти вероватно представио - као што је то био случај кад смо ми разговарали са њим - као симпатични, добронамерни старији човек са лошим памћењем", написао је Хур.
Његов закључак осигураће да Бајден, за разлику од свог очекиваног ривала на изборима у новембру Доналда Трампа, није у опасности да заврши у затвору због погрешног руковања осетљивим владиним документима, наводи агенција Ројтерс.
Међутим, могао би да изазове додатне проблеме за 81-годишњег Бајдена који покушава да убеди бираче да није превише стар да добије још један четворогодишњи мандат.
Хур је написао да је Бајденово памћење било "значајно ограничено" кад је с њим разговарао тужилачки тим.
Бајденов адвокат бранио је председниково руковање документима.
"Као што се наводи у извештају специјалног тужиоца, председник је у потпуности сарађивао од првог дана. Његов тим је одмах пријавио пронађена поверљива документа да би осигурао да су одмах враћена влади зато што председник зна где им је место", навео је у саопштењу Бајденов правни саветник Ричард Саубер.
Такође је навео да није сагласан са "нетачним и неадекватним коментарима у извештају специјалног тужиоца"
"Упркос томе, најважније одлука коју је специјални тужилац донео - да није потребна оптужница - је чврсто засновања на чињеницама и доказима", навео је Саубер.
Група повезана са Трамповом кампањом одмах је искористила Хурове коментаре о Баденовом памћењу.
"Ако сте превише сенилни за суђење, онда сте и превише сенилни да будете председник. Џо Бајден није способан да води ову нацију", навео је Алекс Фајфер, директор за комуникације организације "Учинити Америку поново великом".
Председник Бајден узео је поверљива документа о америчком рату у Авганстану и другим безбедносним питањима када је 2017. године напустио положај потпредседника Сједињених Држава, наводи се у извештају.
Међу документима је био ручно исписани допис тадашњем председнику Бараку Обами 2009. године, у којем се противио повећању броја америчких војника у Авганистану, као и белешке повезане са обавештајним брифинзима и састанцима о националној безбедности, утврђено је током истраге.
Бајден је рекао писцу који је радио на његовим мемоарима у фебруару 2017. године, током разговора у кући коју је изнајмљивао у Вирџинији, да је "управо пронашао сва поверљива документа на доњем спрату", наводи се у извештају.
Хур је написао да Бајденови потези "представљају озбиљан ризик по националну безбедност имајући у виду могућност да веома осетљиве информације буду изгубљене или да их искористе амерички противници".
Додао је, међутим, да су документа можда пребачена у Бајденову кућу док је он још био потпредседник, када је имао овлашћења да их поседује.
Чланови Бајденовог правног тима су поверљива документа пронашли у канцеларији његове невладине организације у Вашингтону, као и у кући у Вилмонгтону, у Делаверу.
Против Бајденовог вероватног ривала на изборима, бившег председника Доналда Трампа, подигнута је федерална оптужница од 40 тачака због задржавања веома поверљивих докумената о националној безбедности на свом имању на Флориди, након што је напустио положај 2021. године.
Против Трампа је подигнута оптужница након што су тужиоци навели да је он месецима одбијао да преда кутије са поверљивим документима које је држао у Мар-а-Лагу и да је предузео кораке да их сакрије од америчке владе која је захтевала да се списи врате.
Трамп се изјаснио да није крив и тужиоце оптужио да су политички пристрасни.
Суђење је заказано за мај.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала