- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин упозорава: Светски рат ће довести читаво човечанство на ивицу уништења

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаМиГ-31 са ракетом "Кинџал"
МиГ-31 са ракетом Кинџал - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2024
Пратите нас
Увлачење Руске Федерације у глобални рат противно је здравом разуму, то ће читаво човечанство довести на ивицу уништења, рекао је руски председник Владимир Путин у интервјуу америчком новинару Такеру Карлсону, који је објављен на његовом сајту.
Током интервјуа, Карлсон је питао Путина да ли Русија има територијалне претензије према неким државама на континенту.
"То је апсолутно немогуће. Не морате бити неки аналитичар: противно је здравом разуму да будете увучени у неку врсту глобалног рата. Глобални рат ће довести читаво човечанство на ивицу уништења. То је очигледно“, рекао је Путин.
Током интервјуа, амерички новинар је питао Путина да ли може да замисли сценарио где би Москва послала руске трупе у Пољску.
"Само у једном случају: ако дође до напада на Русију из Пољске. Зашто? Зато што немамо интереса ни у Пољској ни у Летонији - нигде. Шта ће нам то? Ми једноставно немамо интереса. Само претње", истакао је Путин.
Руски председник Владимир Путин сматра да је Руска Федерација могла да постане чланица НАТО-а да су и САД почетком 2000-их изразиле искрену жељу.

Путин о ступању Русије у НАТО

У интервјуу Такеру Карлсону, објављеном на сајту новинара, шеф државе је испричао како је покушао, заједно са америчким колегама, да реши безбедносне проблеме.
Путин се у интервјуу Такеру Карлсону присетио свог састанка са америчким председником Билом Клинтоном 2000. године у Кремљу.
„Поставио сам му питање: Слушај, Биле, шта мислиш, ако би Русија покренула питање уласка у НАТО, да ли мислиш да би то било могуће? Изненада је рекао: Знаш, то је интересантно, ја мислим „да”. Увече, када смо се срели на вечери, рекао је: Знате, разговарао сам са својим људима, са својим тимом – не, то је сада немогуће“, пренео је садржај разговора председник Руске Федерације.
„Да је он (Клинтон) рекао да, процес сближавања би почео, на крају је то (улазак Русије у НАТО – прим. ТАСС) могло да се деси да смо видели искрену жељу партнера да то ураде“, нагласио је руски лидер.
"Питали сте да ли осећам горчину од одговора. Не, то није горчина, то је само констатација чињенице. Ми нисмо млада и младожења, горчина, огорченост нису супстанце које прате такве случајеве. Ми само схватили, да нас тамо не чекају, то је све“, рекао је, одговарајући на питање зашто је, по његовом мишљењу, Запад тада „одгурнуо“ Русију.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала