- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

„Сабља” од 24. фебруара на РТС-у: Драган Мићановић као Зоран Ђинђић

© Фото : Уступљено Спутњику/This and That ProductionsДраган Мићановић као Зоран Ђинђић у серији "Сабља"
Драган Мићановић као Зоран Ђинђић у серији Сабља - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2024
Пратите нас
Серија „Сабља“, политички трилер од осам епизода који се бави убиством премијера Зорана Ђинђића, као и догађајима пре и после 12. марта 2003. године, од 24. фебруара емитоваће се викендом на Радио- телевизији Србије.
Држећи се фактографије, али уз уметничку слободу, креатори серије Владимир Тагић и Горан Станковић, двојац познат по серији „Јутро ће променити све“, потрудили су се да дају пресек друштвено-политичке ситуације у земљи од деведесетих до двехиљадитих година и да дочарају атмосферу неизвесности која је владала те 2003. године у Србији.
Драган Мићановић игра премијера Зорана Ђинђића, Милица Гојковић новинарку Даницу Мандић, Љубомир Бандовић полицајца Бориса Ракића, а Лазар Тасић Уроша Ристића-Малог.
Феђа Штукан тумачи полицајца са којим Борис (Бандовић) ради на случају убиства премијера, а улогу Даничине (Гојковић) мајке маестрално је одиграла Јасна Ђуричић.
Када је о ликовима и представљеним догађајима реч, аутори истичу да је у питању „драмска интерпретација стварних догађаја - плод маште и креативне слободе“:
„Главни ликови су измишљени, а неке сцене резултат су претпоставке, уметничке обраде и не представљају објективну истину“.
Ипак, како се ради о нама блиској историји, многи од јунака серије, како наводе из РТС-а, засновани су на стварним личностима:
„Свакако ће бити занимљиво погледати како су се познати глумци снашли у улогама личности које су годинама пуниле новинске ступце у рубликама од политике до црне хронике“.
© Фото : Уступљено Спутњику/This and That ProductionsДраган Мићановић као Зоран Ђинђић и Сергеј Трифуновић као Легија
Драган Мићановић као Зоран Ђинђић и Сергеј Трифуновић као Легија - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2024
Драган Мићановић као Зоран Ђинђић и Сергеј Трифуновић као Легија
Марко Грабеж тумачи лик Чедомира Јовановића, Бебу Поповића игра Марко Марковић, Ружицу Ђинђић Тихана Лазовић, Душана Михајловића Срђан Милетић, Зорана Живковића Игор Боројевић, Радета Булатовића игра Миодраг Крчмарик, Радета Марковића Гојко Балетић, Јовицу Станишића Изудин Бајровић, а Војислава Коштуницу Предраг Бјелац.
У причи о убиству премијера и акцији „Сабља” неизоставни су и ликови Милорада Улемека-Легије (тумачи га Сергеј Трифуновић), Милета Луковића -Кума (Милош Тимотијевић), Душана Спасојевића-Дуће (Бојан Навојец), браће Симовић (Марко Гиздавић и Ненад Хераковић), Сретка Калинића (Дино Бајровић), Звездана Јовановића (Бојан Кривокапић), Дејана Миленковића-Багзија (Милош Ђуровић), Љубише Бухе Чумета (Љубиша Миличић), Љиљане Бухе (Анђелика Симић)...
© Фото : Уступљено Спутњику/This and That ProductionsЈунаци серије су засновани на стварним личностима
Јунаци серије су засновани на стварним личностима - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2024
Јунаци серије су засновани на стварним личностима
Уз наведена имена, из епизоде у епизоду појављују се бројни глумци из Србије и иностранства - Јасмин Гељо, Златко Бурић, Вахид Џанковић, Долyа Гавански, Бојан Жировић, Пеђа Марјановић, Мухамед Хаџовић, Марија Шкаричић, Мирсад Тука, Дејан Тончић, Драгана Варагић, Линда Роуссева.
Сценаристи су Дејан Прћић, Марјан Алчевски, Маја Пелевић, Владимир Тагић и Горан Станковић. Продукцију серије потписују РТС и „This and That Productions“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала