Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић: Курти је успео да уједини Запад против себе

© Sputnik / Лола ЂорђевићМинистар спољних послова Србије Ивица Дачић
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2024
Пратите нас
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је, коментаришући седницу Савета безбедности Уједињених нација, да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти успео да уједини Запад против себе.
„Слушао сам све говорнике и тачно је да су сви изразили захтев да се одлука још једном размотри, да се одложи. Чак и у Приштини Курти је успео да уједини Запад против себе, јер му на седници Савета безбедности замерају и савезници, што није до сада био случај“, рекао је Ивица Дачић.

Етничко чишћење Срба добило на замаху

Председник Србије Александар Вучић је у обраћању Савету безбедности Уједињених нација све добро одмерио и на јасан начин, историјски важан, показао шта се дешава на Косову и ко је кривац и креатор свега, оценио је Дачић.
Дачић је приметио да чак и албански аналитичари са Косова указују да је Куртијева политика сталног изазивања инцидената довела до тога да се Косово и Метохија као тема нађе у Савету безбедности УН и то у некој врсти конфликта са ставовима оних који подржавају њихову независност.
Он је за ТВ Танјуг рекао да је Вучић указао да се на Косову и Метохији стварају систематски услови да нестане једна етничка група, један народ и побројао шта је све урађено против Срба, из чега се види да то има елементе геноцида.

„То је омиљена реч коју користи Аљбин Курти када говори о Србији. Срба има мање на КиМ, а Албанаца, и поред тврдњи о геноциду, има више него пре наводног геноцида. Па, ко онда над ким врши геноцид“, упитао је Дачић и подсетио да је у Приштини 1991. године живело 40.000 Срба, а да их је сад тек неколико стотина, а Призрену 20 или 30, уместо некада више од 10.000.

Дачић је указао и да је етничко чишћење Срба добило на замаху због свих потеза Приштине, која жели да покаже да за Србе нема перспективе да остану да живе на Косову.

Србија добила новог пријатеља

Када је реч о самој седници Савета безбедности, Дачић је рекао да је велики успех што је она уопште и одржана, јер и поред настојања Србије да тему Косова и Метохиј стало држи у фокусу Уједињених нација, многе земље на Западу желе да се о томе што мање говори.
Појаснио је да овог пута није ни одржано гласање у Савету безбедности о томе да ли ће седница бити сазвана на захтев Србије, већ је то Гвајана, учинила сама, на шта има као председавајућа има право.
„Када стигне захтев, 15 чланица СБ УН, нарочито пет сталних, процењују да ли им одговара да то буде на дневном реду. Тада нема вета, потребно је девет да нешто ’изгурате’. Разговарао сам са бројним министрима спољних послова земаља чланица Савета, а министар Гвајане ми је рекао да ће наложити својој Мисији да без гласања закаже отворену седницу. Зато се захваљујем Гвајани, јер да није било те земље, питање да ли би било седнице и да ли би била отворена. Добили смо новог пријатеља“, рекао је Дачић.
Додао је да га је пријатно изненадио говор шефице Унмика која је побројала важне ствари.
Подсетио је да је сада ситуација била таква да су, чим је Србија упутили тај захтев, одмах кренуле калкулације и најаве да ће неке земље да траже затворену седницу и да дође до процедуралног гласања да уопште не буде никаква седница, ни отворена, ни затворена.
Дачић је додао да је он тада одмах звао министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова, који му се одмах јавио на први позив, што је, како је нагласио, велика ствар.
Погледајте и:
Председник Србије Александар Вучић на седници СБ УН - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2024
СРБИЈА
Вучић о седници СБ УН : Борили смо се часно и поштено заступали своју земљу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала