- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Молитва у славу лозе, грожђа и вина | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2024
Пратите нас
У данашњој емисији откривамо како је виноград постао целоживотни сликарски мотив, као и какве тајне крију светски филмски фестивали
Како су давне успомене из дединог винограда постале препознатљив њен заштитни знак, како се сликају мириси тамјанике и зрелих зрна, зашто је сликање које је увек у славу Христа заправо молитва– питамо Слободанку Ракић Шефер, сликарку која са успехом већ пола века истрајава у њеном визуелно препознатљивом слављењу живота, а поводом нове изложбе „У винограду Светог Тифуна“ отворене у Заводу за проучавање културног развитка.
Шта се деси када креденцу испадне зуб а фломастери ишарају целу кућу – сазнајемо од песникиње Драгане Младеновић, ауторке књиге „Кад ствари пољуде“ недавно ованчане наградом „Душан Радовић”.
Како савладати свет слика у времену у коме се одржава око 3.000 активних филмских фестивала, да ли је и колико седма уметност имуна на политику, има ли разлике између филмске смотре у Кану и Берлину, и оне организоване у Сибиру – нека су од питања за Ненада Дукића, филмског критичара који је искуство стечено на више од 170 страних и 100 домаћих фестивала сабрао и објавио у књизи „Филмски фестивали“.
Да ли је позоришна представа“Људи без гробова“ иако проистеклa из његовог романа заправо ново дело, какав је доживљај гледати своје књижевне јунаке на сцени – за Спутњик открива награђивани новопазарски песник, драмски писац и романописац Енес Халиловић.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Молитва у славу лозе, грожђа и вина | Орбита културе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала