https://sputnikportal.rs/20240210/otkrice-kineskih-naucnika-caj-usporava-starenje-1167535297.html
Откриће кинеских научника: Чај успорава старење
Откриће кинеских научника: Чај успорава старење
Sputnik Србија
Откриће кинеских научника: Чај успорава старење
2024-02-10T21:29+0100
2024-02-10T21:29+0100
2024-02-10T21:29+0100
наука и технологија
наука
кина
истраживање
чај
старост
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0b/07/1131350446_0:61:1920:1141_1920x0_80_0_0_6c0e0dcfaaed416919528717b9be552b.jpg
Истраживачи са кинеског универзитета Сичуан открили су да одређена хемијска једињења која се називају полифеноли у чају доприносе том ефекту, показује студија објављена у „Лансету“.Научници су испитали податке око 8.000 људи у Кини старости од 30 до 79 година и око 6.000 добровољаца из Британије старости од 37 до 73 године. Прикупили су детаље о обрасцима конзумирања хране добровољаца и рекли им да забележе количину чаја коју конзумирају.Истраживачки тим је такође мерио крвни притисак учесника, ниво холестерола и проценат телесне масти. Они су користили ове детаље да би проценили привидну старост испитаника.Истраживачи су открили да особе које редовно пију чај имају тенденцију да спорије биолошки старе. Феномен је приписан полифенолима, посебном једињењу биљног порекла у чају. Полифеноли су познати по својој способности да се боре против старења смањујући упалу и поседујући детоксикационе ефекте.Студија није истраживала да ли су одређене врсте чаја биле ефикасније у успоравању старења од других, не откривајући значајне разлике између оних који пију чај у Кини и Великој Британији. Температура чаја такође није имала утицаја, а истраживачи се нису питали о величини коришћених шољица.Погледајте и:
кина
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2024
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0b/07/1131350446_208:0:1920:1284_1920x0_80_0_0_25c0b7d8fb0883592d59de61ad8addfa.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
откриће, кина, наука, чај, успоравање, старење, otkroće, kina, nauka, čaj, usporavanje, starenje
откриће, кина, наука, чај, успоравање, старење, otkroće, kina, nauka, čaj, usporavanje, starenje
Откриће кинеских научника: Чај успорава старење
Промене у начину живота могу успорити процес старења и спречити сродне болести, али изгледа и да редовно испијање три шољице чаја може да одложи старење.
Истраживачи са
кинеског универзитета Сичуан открили су да одређена хемијска једињења која се називају полифеноли у чају доприносе том ефекту, показује студија
објављена у „Лансету“.
Научници су испитали податке око 8.000 људи у Кини старости од 30 до 79 година и око 6.000 добровољаца из Британије старости од 37 до 73 године. Прикупили су детаље о обрасцима конзумирања хране добровољаца и рекли им да забележе количину чаја коју конзумирају.
Истраживачки тим је такође мерио крвни притисак учесника, ниво холестерола и проценат телесне масти. Они су користили ове детаље да би проценили привидну старост испитаника.
Истраживачи су открили да особе које редовно пију чај имају тенденцију да спорије биолошки старе. Феномен је приписан полифенолима, посебном једињењу биљног порекла у чају. Полифеноли су познати по својој способности да се боре против старења смањујући упалу и поседујући детоксикационе ефекте.
Међутим, истраживачи су истакли да је њихова студија била посматрачка и да није могла да потврди да ли је конзумација чаја директно повезана са споријим старењем. У исто време, приметили су да учесници који су престали да пију чај брже старе.
Студија није истраживала да ли су одређене врсте чаја биле ефикасније у успоравању старења од других, не откривајући значајне разлике између оних који пију чај у Кини и Великој Британији. Температура чаја такође није имала утицаја, а истраживачи се нису питали о величини коришћених шољица.