- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ово је можда револуција: Такерова лекција из новинарства онима који за себе кажу да су – независни

© Sputnik / Alexandr Kryazhev / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин и такер Карлсон
Председник Русије Владимир Путин и такер Карлсон - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2024
Пратите нас
Карлсонов интервју са Путином је победа једног храброг новинара који се у сваком смислу у данашњем времену може идентификовати као независтан, јер већина новинара данас, нажалост од некога или нечег зависе, каже за Спутњик редитељ и професор београдског Факултета за медије и комуникације Станко Црнобрња.
Интервју ког је председник Русије Владимир Путин дао америчком новинару Такеру Карлсону прешао је 170 милиона прегледана друштвеној мрежи „Икс“, док га је на Јутјубу гледало 10 милиона људи.

Револуција – блискост руског и америчког патриотизма

Карлоснов интервју је лекција изузетно упорног новинара који је успео да скрене пажњу једном великом светском лидеру да неко може пренети његову поруку онако како би та порука требало да се пренесе преко најпосећенијег медија, каже Црнобрња за Спутњик.
„То је победа обојице, јер су се нашли на терену који одговара и једном и другом. Али посебно је победа слободног новинарства са ставом, јер је Такер Карлсон ишао супротно свим мејнстрим медијима у Америци, Западној Европи и шире. Усудио се да оде на лице места и да од протагонисте добије аутентични интервју, а то нико себи не би могао да приушти од западних медија, јер су сви догматски оријентисани. А он није, иако је републиканац и конзервативац, али уме да мисли својом главом. Карлсон је амерички патриота и показао је да су прави амерички патриотизам и руски патриотизам врло блиски. И то је можда револуција“.
Западни медији који јуре „вестице или будалаштине“ требало би да схвате да су Карлсон и Путин препознали потребу да се успостави комуникација на реалним основама, а не на „теоријама лудила и хистеријама које тренутно владају“, додаје Црнобрња.
Такер Карлсон је дао фантастичну лекцију западним медијима због које је заслужио свако поштовање, док је председник Русије Владимир Путин заслужио поштовање за мудру одлуку да у правом тренутку да интервју америчком новинару, оцењује Црнобрња.

Пораз Си-ен-ена због политичке догме

Наш саговорник није изненађен што је интервју објављен на алтернативним медијима по гледаности „разбио“ најмоћније ТВ станице у САД, јер су мејнстрим телевизије одавно у дефанзиви после „цунамија информативне моћи нових медија“.
„Телевизије су одавно пристале на мањи део колача. Можда су још увек једна од најјачих комуникационих индустрија из комерцијалних разлога, али у информативним сегментима својих програмских шема одавно су попустиле. Већ годинама 'чувени Си-ен-ен' има максималну гледаност у Америци од 800.000 људи на вече, а то је тржиште од 310 милиона људи. И срећан је кад има 800.000. Такер Карлсон је у 2020. години у својој емисији сам имао пет милиона гледалаца. Значи, он је сам тукао мејнстрим телевизије управо зато што су упале у ту политичку догму и не могу да се извуку док не промене приступ и став. И то је поента.“
Телевизије не стижу да се адаптирају на нову врсту комуникације насталу после „поплаве нових медија“ и постану алтернатива мејнстриму, који се сада налази управо у новим медијима, додаје Црнобрња.

Америчке телевизије лажу а народ то види

Тај проблем амерички медији имају због много пара и утицаја и свега што садрже у својим системима већ 70 година и сада су приморани да у ходу мењају своје навике, стандарде и бизнис планове, сматра Црнобрња.
Интервју је само један од показатеља да заостају за новим медијима јер не умеју да се ослободе политичких догми, пропагандних диктата које морају да спроводе због својих спонзора, пара које добијају и реклама, јер су у таквом идеолошком окружењу.
„А Карлсон не мора јер је нашао платформу где то може да прође. Значи, велики амерички медији су у концептуалној кризи и она ће да траје. А није од данас, ни је ни од јуче него је поодавно почела. Практично од Фејсбука је кренула та криза и они се грчевито боре за те позиције које су сваке године све слабије у смислу гледаности и прихода, али су и даље изузетно јака индустрија у забавном делу. Чак и доминантна, глобално. Али у овом информативном потпуно су изгубили корак, излизали су се, нису убедљиви, спинују и лажу. И народ то види, људи то осећају“, закључио је Црнобрња.
У наставку погледајте цео разговор Путина и Карлсона са преводом на српски језик:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала