- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија упозорава: Профитере од крађе руске имовине чека одмазда

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије и кула Кремља
Зграда Министарства спољних послова Русије и кула Кремља - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2024
Пратите нас
Москва ће оштро реаговати на било какве непријатељске потезе, повезане са покушајима да се Русији одузме власништво над њеним сувереним резервама, поручила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Влада Русије тренутно разматра читав низ опција за вршење правног и економског утицаја на оне који намеравају да профитирају од крађе наше имовине. Наше узвратне мере, усмерене на заштиту наших легитимних права и интереса, биће оправдане и са правне и са моралне тачке гледишта“, поручила је Захарова.

Истовремено је истакла да први пут у последње време на Западу почињу да признају да постоји опасност од произвољних манипулација туђом имовином.
„У светлу економских проблема, у великој мери изазваних њихових грешкама и проценама, као и реципрочним ефектом од антируских санкција, у Европи су коначно почели да размишљају о последицама таквих експропријација по сопствену инвестициону климу и пословну репутацију“, приметила је Захарова.
Како је додала, сваки напад на руску имовину Москва сматра баналном крађом.
„Наравно, свесни смо да се на Западу неће зауставити и да ће тражити нове изговоре како би створили привид легитимитета за одузимање наше имовине“, оценила је дипломата.
Агенција „Блумберг“ раније је саопштила да земље Г7 и Европска унија разматрају могућност да искористе преко 250 милијарди долара замрзнуте имовине руске Централне банке за финансирање обнове Украјине.
Учесници самита ЕУ су 1. фебруара одобрили предлог Европске комисије који подразумева коришћење прихода од замрзнуте суверене имовине Русије за делимично финансирање програма буџетске помоћи Украјини од 50 милијарди евра за период до 2027.
Погледајте још:
Централна банка Русије - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2024
РУСИЈА
Западни медији: ЕУ се плаши одговора Русије у случају конфисковања њене имовине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала