- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шојгу у инспекцији: Русија повећава производњу дронова и високо прецизне муниције

© Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар одбране Русије Сергеј Шојгу
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2024
Пратите нас
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу посетио је предузећа одбрамбено-индустријског комплекса у Удмуртији и проверио како тече производња извиђачких и ударних дронова, саопштило је Министарство одбране Русије.
„У предузећима концерна 'Калашњиков', Шојгу је извршио инспекцију рада линија за производњу беспилотних летелица које се испоручују Оружаним снагама Русије у оквиру државног одбрамбеног налога“, наводи се у саопштењу прес-службе.
Шојгу је одржао састанак са руководиоцима предузећа одбрамбене индустрије и представницима војне управе. Како је рекао, већина задатака који су постављени предузећима пре годину дана, већ је решена.
„Капацитети којима располажемо омогућавају нам да решавамо већину задатака са којима се данас суочавамо. Имам у виду и борбу против ФПВ дронова и електронско ратовање на тактичком нивоу и коришћење вештачке интелигенције“, казао је Шојгу.
Од 2022. године концерн „Калашњиков“ отворио је нове погоне, што је омогућило да се повећа производња дронова за 60 одсто. Такође ће се удвостручити и производња високо прецизног оружја, укључујући вођене авионске ракете „вихор-1“, вођене артиљеријске гранате „китолов-2“ и противваздухопловне вођене ракете „стрела“.
Поред тога, Шојгуу су показали и нове композитне материјале који значајно повећавају отпорност дронова, као и нови руски дрон-камиказу који је направљен по шеми „летеће крило“.
Шојгу је посетио и водећу јединицу групе компанија „Зала аеро“ чији се дронови-камиказе „ланцет“ активност користе у зони специјалне војне операције. Министру су представљени нови модели извиђачких и ударних дронова који су дорађени на основу искуства током борбене употребе, а поднет је извештај о најновијим моделима који су засновани на алгоритмима анализе и обраде података у реалном времену, напредним истраживањима у области преноса података и навигационих система. То ће омогућити да се сви борбени дронове обједине у један систем и да се објекти противника гађају у аутоматском режиму.
У предузећу „Беспилотни системи“, министар је упознат са развојем дронова различитих типова, као и са програмом обуке и усавршавања, захваљујући којем војници могу у најкраћем року да ефикасно користе дронове у борбама.
Шојгу је на крају поставио задатак предузећима да повећају темпо, количину и квалитет производње повећањем аутоматизације производних погона.
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала