Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић: Битно што је седница СБ УН одржана, Вучић наступио чврсто и аргументовано

Потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић
Потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2024
Пратите нас
Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је вечерас да је битно што је хитна седница СБ Уједињених нација уопште одржана, као и да је битно и то што је она била отвореног типа и што је председник Србије Александар Вучић чврсто и аргументовано изнео са каквим се проблемима и терором суочава српски народ на КиМ.
Дачић је истакао да је на седници Вучић на један аргументован начин, оштар, чврст, али истовремено и одмерен, изнео оно што је био основни разлог сазивања седнице.
"Дао је један пресек свега онога што се дешавало на Косову и Метохији. Описао терор, систематски терор који се спроводи и одређение мере, чији је основни циљ да створе утисак код Срба да немају више перспективу да живе на Косову и да треба да се иселе. И зато је веома важно било да та седница буде отворена, да се она одржи и мислим да је председник на један бриљантан начин то успео да искористи", нагласио је Дачич за ТВ Пинк.
Он је оценио да су с друге стране, осим ретких изузетака, практично све државе осудиле укидање српског динара на КиМ, као једнострани акт Приштине који угрожава цивилно становништво.
"Мислим да је домет ове седнице веома велики и да је показала да су и земље Квинте биле против таквог потеза", рекао је Дачић.
"Обично кажу да та седница може да се одржи кад једна држава тражи. То јесте тако ако се чита статут УН. По члану 35 би требало да мора да се одржи. Међутим, у последњих десетак, петнаест година, дешава се то да када тај захтев дође, њих 15 седну, дешава се да неко тражи процедурално гласање како би се седница одржала и како би се одлучило да ли ће бити отворена или седница затворена", рекао је Дачић за ТВ Пинк.
Он је додао да је потребно обезбедите девет од 15 гласова како би седница била одржана.
"Пошто је Гвајана земља која председава у овом месецу, она се суочила приликом преузимања председавања са тим проблемом. И одмах су западне земље почеле да врше притисак да та седница буде затворена", рекао је Дачић, оценивши да је циљ западних земаља да се тема КиМ избаци из фокуса УН.
Дачић је додао да је одмах након подношења захтева за хитном седницом позвао министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова који је обећао да ће дати све од себе да се седница одржи.
"Председник је звао кинеског амбасадора. Ја сам позвао министра из Мозамбика, Сијера Леонеа, Алжира, Еквадора. Али то је шест. Шта је ту било кључно? Гвајана. Гвајана је мала земља са којом немамо развијене дипломатске односе. Гвајана је признала Косово још 2013. години и са њима немамо скоро никакве развијене односе. Али сам позвао неке њихове пријатеље, који су и наши пријатељи, и успоставили смо везу са министром спољних послова из Гвајане", нагласио је Дачић.
Он је додао да му је после два разговора министар спољних послова Гвајане јавио да ће Гвајана да донесе одлуку сама.
"Значи, Гвајана је донела одлуку сама као председавајућа и обавестила их да ће седница бити у четвртак у 15 сати и то отворена. Значи није дозволила гласања. Многи су се изненадили јер нису очекивали то да ће Гвајана то да уради. Ето, ако могу да кажем, стекли смо и седмог пријатеља у СБ од 15", рекао је Дачић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала