- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Европске елите већ у паници: Специјални тим прави стратегију за случај повратка Трампа /видео/

© AP Photo / Manuel Balce CenetaДоналд Трамп
Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2024
Пратите нас
Најновија истраживања у Сједињеним Државама показују да Доналд Трамп повећава вођство у односу на Џозефа Бајдена у трци за председника Америке. У Европској унији, бар по писању медија, постоји неформална група која разрађује стратегију шта им је чинити ако Трамп дође на власт, каже новинар листа „Политика“ Никола Тркља.
Европљани су у страху од републиканског кандидата, јер им је већ тражио већа издвајања за НАТО, пошто Америка не може да буде њихов одбрамбени кишобран. Уколико би Трамп спровео своје обећање, Европа би остала без заштите и у великом проблему, јер нема своју војну индустрију, не могу да се бране, а фактички су почели рат с Русијом, подвлачи наш саговорник.
„Изведени су на чистину, на пример, Велика Британија има проблем што им два од три разарача стоје, јер немају довољан број људи да попуне морнарицу. Њихове новине збијају шале да не би издржали седам дана рата, јер су уништили цео систем одбране, а не само војну индустрију. Трамп је рекао да није сигуран да би САД бранио било који европски савезник, а у Европи су то протумачили као могућност да републикански кандидат повуче своје трупе из НАТО“, рекао је Тркља.
Европа је направила неформалну групу, јер је схватила да је осакаћена, да није развијала војну, већ привредну индустрију седамдесетих година прошлог века уздајући се у савез са НАТО.

Украјина осакаћена земља

Украјина је већ сада, каже наш саговорник, две године након интервенције осакаћена земља, са мањком више од половине становништва. Украјински војни врх упозорава да више нема људске ресурсе, а Врховна рада, је између осталог и због тога, усвојила закон о мобилизацији Украјинаца и ван граница те земље.
„Зеленски је на почетку тражио од запада да му само шаље оружје, а да ће он с Украјинцима бити на бранику Европе. Американци су израчунали да су на Украјину потрошили 500 милијарди долара, а да на крају од ње неће остати ништа и да ће Руси да заврше оно што су почели. Дакле, оно што је на терену условиће одлуке које ће се донети. То доказују и чињенице да Американци повлаче ногу уназад, а сведоци смо да Украјина не би могла ни дан да издржи да нема западну помоћ“, изјавио је Никола Тркља.
Велике наде је Запад, подсећа наш саговорник, полагао у украјинску контраофанзиву па када су у тамошњој јавности испливале слике њихових уништених „бредлија“ онда су схватили да Руси нису необучени, пијани војници у патикама које ће лако победити већ сила која је у стању да направи три пута више граната него цео Запад заједно. Западни извори кажу да Русија осим доминације у артиљерији има и надмоћ у ресурсима и људству.

Решење сукоба је у Конгресу

Амерички сенат није усвојио компромисни предлог закона о помоћи Украјини и заштити америчке границе, јер није прикупљен довољан број гласова да би прошао прво процедурално гласање. Предлог закона је предвиђао да се за помоћ Украјини, за Израел, као и за регулисање ситуације на јужној граници, издвоји 118,3 милијарди долара. Од те суме Украјини је било намењено 60 милијарди долара. У међувремену, каже Тркља, и Представнички дом где републиканци имају већину навели су да је „предлог мртав и пре него се родио“.
„Већи проблем за Зеленског и Викторију Нуланд која је боравила у Кијеву је то што у догледно време неће бити новца него било шта друго. Треба додати да је Трамп тражио да републиканци до краја кампање не гласају за усвајање тог пакета и да је то једна од ставки у стратегији његове изборне кампање. Уколико се то деси и Залужни и Зеленски могу да смењују јадан другог сто пута, стање на терену се неће променити, биће катастрофално“, нагласио је наш саговорник.
Помоћ Украјини коју је усвојила Европска унија може да се користи само за крпљење буџетских рупа али оружје мора да стигне из Америке, рекао је Тркља.
Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2024
СВЕТ
Трамп: Америка неће преживети ако Бајден поново постане председник
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала