Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Амбасадор Кипра: Поштујемо суверенитет и територијални интегритет Србије

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије примио је акредитивна писма новоизабраног амбасадора Републике Кипар Андреаса Фотиуа
Председник Србије примио је акредитивна писма новоизабраног амбасадора Републике Кипар Андреаса Фотиуа - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2024
Пратите нас
Амбасадор Кипра у Београду Андреас Фотију изјавио је да та земља у свакој прилици понавља принципијелне ставове у вези са поштовањем суверенитета и територијалног интегритета Србије, као и снажну подршку европском путу Србије и њеној пуној интеграцији у Европску унију.
„Ови наши ставови су познати, али је веома важно да се изнова понављају, нарочито у тренутним околностима“, рекао је Фотију у интервјуу за Политику.
Он је указао и на чврст принципијелан став Србије у вези са решавањем кипарског питања на основу уговореног оквира Уједињених нација и међународног права.
„Био би пропуст када не бих изразио захвалност Кипра за овај чвртс и непоколебљив став који Србија изражава на разне начине“, истакао је амбасадор.
Он је навео и да за Кипар приступање Србије Европској унији представља предуслов за учвршћивање стабилности у региону Балкана, која је уско повезана са безбедношћу и стабилношћу Европе.
„Став Кипра је да је будућност Србије као пуноправног члана велике европске породице“, напоменуо је амбасадор Фотију.
Подсетио је да се ове године обележава пола века од турске инвазије на Кипар, што је, каже, 50 година непрекидне, нелегалне окупације и пет деценија поделе, у којима се Кипар бори за успостављање правде, за слободу и крај војне окупације.
„Наш циљ остаје постизање праведног и одрживог решења кипарског проблема, заснованог на релевантним резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација и европским нормама. Постизање решења, без анахроних гаранција трећих земаља и окупационих трупа. Тражимо решење које ће поново ујединити Кипар и које ће нам омогућити да искористимо пун потенцијал наше земље као државе чланице ЕУ“, рекао је Фотију.
У том контексту, навео је да именовање личног изасланика генералног секретара УН, Марије Анхеле Холгин Куелар, која је управо завршила свој први круг контаката на Кипру, отвара нове прилике након неколико година стагнације.
Додао је да постојање повољне, позитивне климе представља веома важну ставку и неопходан предуслов за мировни процес.
„Нажалост, на терену се и даље суочавамо са узастопним изазовима и прекршајима на разним местима у тампон-зони. На ове изазове реагујемо сталожено и суздржано. Наш циљ остаје стварање позитивне климе која ће потпомогнути напоре за постизање напретка“, рекао је Фотију.
Подсећајући да је председник Кипра недавно најавио мере за даљу подршку заједници кипарских Турака, како би се створили услови који ће потпомогнути процес поновног уједињења, амбасадор је напоменуо да је Турска одлучујући, али и веома непредвидив фактор, јер ће њен став утицати на крајњи исход.
Додао је да Кипар тражи активнију улогу ЕУ у процесу, која би могла да функционише као допуна и појачање Уједињеним нацијама.
„Дозволите ми да и јавно изразим дубоку захвалност Србији за солидарност и пуну и непрекидну подршку суверенитету, независности и територијалном интегритету Републике Кипар, као и нашим напорима за праведно и мировно решење кипарског питања. Хтео бих, такође, да изразим дубоку захвалност и признање Кипра за допринос српског народа кроз вишегодишње присуство српског контингента у мировним снагама УН на Кипру“, истакао је Фотију.
Амбасадор је навео да су односи Србије и Кипра чврсто утемељени и могу се на свим нивоима окарактерисати као изузетни, одражавајући блиске историјске, политичке и културне везе две земље, као и пријатељство које повезује кипарски и српски народ.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала