- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

„Разменити за заробљенике“: У Кијеву предлажу да се извлаче мртви из гробница Кијевке лавре

© Sputnik / Александар Аљтман / Уђи у базу фотографијаСвета Кијевско-Печорска Лавра
Света Кијевско-Печорска Лавра - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2024
Пратите нас
Посмртни остаци бившег председника владе Руске империје Петра Столипина, сахрањеног на територији Кијевско-печерске лавре, треба да буду укључени у фонд за размену заробљеника са Русијом, сматра директор државног музеја „Кијевско-печерска лавра” који се налази под управом Министарства културе, Максим Остапенко.
„Једна од идеја је да се он (Столипинов пепео) дода у фонд за размену, ма како то изгледало и звучало. Имамо погинуле хероје, живе хероје који су у заточеништву, украјинске угледне личности које су у Руској Федерацији. Овај процес треба покренути“, рекао је он, одговарајући на питање новинара украјинског канала „1+1“ каква ће бити судбина Столипиновог гроба.
Градоначелник Лавова Андреј Садовој је 2020. године изнео идеју о размени посмртних остатака совјетског обавештајца Николаја Кузњецова, сахрањеног на локалном Брду славе, за Украјинце који служе казну у Русији. Градске власти одбиле су да предају пепео официра рођацима у Јекатеринбургу, у Русији, упркос пресуди Врховног суда Украјине којом их је на то обавезао.
Петар Столипин (1862-1911) - председник владе Руске империје у периоду 1906-1911. У градском позоришту у Кијеву убио га је анархиста-терориста, агент царске тајне полиције Дмитриј Богров. Сахрањен је у Кијево-Печерској лаври.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала