- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Трамп: Охрабрио бих Русију да нападне земље НАТО-а које не плаћају обавезе према Алијанси

© AP Photo / Manuel Balce CenetaРепубликански председнички кандидат Доналд Трамп
Републикански председнички кандидат Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2024
Пратите нас
Бивши амерички председник Доналд Трамп рекао је да би охрабрио Русију да нападне земље НАТО-а ако би оне одбиле да испуњавају финансијске обавезе према Алијанси, што је разбеснело Белу кућу, пише „Гардијан“.
„Један од председника једне велике земље питао ме је: Ако не платимо, а нападне нас Русија, да ли ћете нас заштитити?“, рекао је Трамп на митингу у Јужној Каролини, додавши да они нису испунили своје финансијске обавезе.
Према његовим речима, он им не би помагао.
„Не, не бих вас заштитио. Заправо, охрабрио бих их (Русију) да раде шта год хоће. Морате да платите. Морате плаћати своје рачуне“, истакао је Трамп.
Портпарол Беле куће Ендрју Бејтс осудио је ове коментаре, назвавши „охрабривање напада“ ужасним и непромишљеним.
„То би угрозило америчку националну безбедност, глобалну стабилност и нашу унутрашњу економију“, рекао је Бејтс, наглашавајући да је, захваљујући поступцима председника Џозефа Бајдена Алијанса важнија него икад.
Трамп је више пута изјављивао да не верује у жељу НАТО-а да штити САД. Он је као председник изражавао незадовољство учинком Алијансе и претио да ће се САД повући из ње уколико европски партнери не преузму већу финансијску одговорност за сопствену безбедност. Истовремено је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао да САД неће изаћи из овог војног блока, без обзира на резултате америчких избора заказаних за новембар.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала