- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руско борбено возило за подршку тенкова терминатор у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Кијев признао: Ситуација на линији фронта веома тешка;: Неидентификовани дрон пао у Молдавији

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 718. Тулске снаге подигле су заставу Русије у недавно ослобођеном селу Весјоло. Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је да Будимпешта никада неће учествовати у испорукама оружја Кијеву. Руски научници развили су нове материјале за израду панцира, јединственим по заштитним својствима.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:08 11.02.2024
Дрон је оборен на небу изнад Белгородске области, нико није повређен, саопштио је губернатор региона Вјачеслав Гладков на свом Телеграм каналу.
21:03 11.02.2024
Амерички Сенат на процедуралном гласању подржао је предлог закона о помоћи Украјини и Израелу, преноси телевизија канал C-Span.
Документ је подржало више од две трећине посланика, што је омогућило да се пређе у следећу фазу разматрања.
Још није познато када ће бити коначно гласање о пројекту. Осим тога, чак и ако сенатори подрже пројекат, то ће морати да размотри Представнички дом, где је јака републиканска опозиција, која се противи додели нових средстава Украјини.
19:13 11.02.2024
Генералштаб Оружаних снага Украјине објавио је на свом Телеграм каналу саопштење у којем је покушао да "обели" новог главнокомандујућег Александра Сирског, којег последњих дана често подсећају на његову биографију, повезану са Русијом.
Након именовања Сирског за главнокомандујућег Оружаних снага Украјине у медијима се невероватном брзином множе текстови о томе да је рођен у селу Новинки у Владимировској области Русије.
У Украјину се преселио јер је његов отац, пуковник, прекомандован у Харков. Иначе, завршио је Московску војну академију. Према писању медија, рођаци Сирског живе у Русији, али су престали да одржавају блиске односе са њим.
„Руси покушавају да новом главном команданту Оружаних снага Украјине наметну имиџ „совјетске и руске“ личности“, наводи Генералштаб Оружаних снага Украјине, назвавши то кампањом за дискредитацију команданта и поткопавање поверења у Оружане снаге Украјине.
Украјински генералштаб је нагласио да је Сирски био у тиму бившег главнокомандујућег Валерија Залужног, командовао успешним операцијама и показао да зна како да постигне резултате.
У исто време, Украјинци су Сирском дали надимке „генерал котао“ (због опкољавања украјинских трупа у Дебаљцеву којима је Сирски командовао), као и „генерал 200“ и „касапин“ - због великих губитака Оружаних снага у Бахмуту (Артјомовску). Штавише, све такозване „успешне“ операције Сирског повезане су са одлуком руског Генералштаба да повуче трупе на повољније положаје.
18:53 11.02.2024
18:32 11.02.2024
Остаци обореног дрона пронађени су на југу Молдавије, у близини границе са Украјином, саопштила је прес служба републичке граничне полиције.
Подручје је блокирала полиција. Сада стручњаци истражују чији је дрон.
16:37 11.02.2024
Политичко руководство Украјине врши притисак на новог команданта Оружаних снага Украјине Александра Сирског да направи нови план којим би се избегла стагнација на фронту, преноси Си-Ен-Ен.
У свом првом обраћању, он је најавио „јасно и детаљно планирање дејстава свих органа војног командовања и руковођења“, узимајући у обзир наоружање које долази из иностранства, „најбржа и најрационалнија расподела и испорука свега што је потребно борбеним јединицама“.
„Живот и здравље војника су увек били и јесу главна вредност украјинске војске“, нагласио је главнокомандујући.
Пре реконструкције, Сирски се налазио на челу украјинских копнених снага. Његов значај указује на намеру Украјине да се концентрише на копнене борбе, сматра експерт Михаил Самус. Према његовим речима, Кијев ће морати или да покрене нову офанзиву или да пристане на мировне преговоре под неповољним условима за себе.
13:51 11.02.2024
Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексеј Данилов изјавио је да је ситуација на линији фронта „веома тешка“.
Он је у интервјуу за португалску агенцију Луса навео да, уколико Запад значајно не повећа испоруку оружја и муниције, ситуација ће се погоршати.
Данилов је нагласио да „свако чекање јасно утиче на ситуацију“.
„Ако кажем да су сви високо мотивисани, то би била лажна изјава“, додао је он.
Раније је амерички лист „Вашингтон пост“, позивајући се на војнике и команданте Оружаних снага Украјине, писао да украјинске трупе доживљавају акутни недостатак пешадије, војници су физички исцрпљени, а њихов морал опада.
12:47 11.02.2024
12:42 11.02.2024
Најновији извештај Министарства одбране Русије
Руске снаге уништиле су пункт украјинске бригаде код Новогродовке у ДНР и складиште са авионском муницијом;
На купјанском правцу руске снаге одбиле су пет напада, а погинуло је и рањено до 210 украјинских војника. Уништена су и три украјинска војна аутомобила;
Руска војска одбила је напад украјинских снага код Новопокровке. Погинуло је и рањено до 50 украјинских војника;
На јужнодоњецком правцу убијено је и рањено до 150 украјинских војника и уништена три аутомобила;
На доњецком правцу је у протекла 24 часа одбијено 11 напада, а украјинске снаге изгубиле су до 325 војника, а уништени су један тенк, два оклопна возила, шест аутомобила и хаубица Д-30;
На краснолиманском правцу украјинске снаге изгубиле су до 120 војника. Током претходног дана, руске снаге одбиле су два украјинска напада;
Руски ПВО системи су током претходног дана уништили 30 украјинских дронова;
На херсонском правцу убијено је и рањено до 50 украјинских војника, а уништено девет аутомобила, хаубица М777, Д-20 и Д-30.
Од почетка специјалне војне операције уништено је укупно: 570 авиона, 265 хеликоптера, 12.196 беспилотних летелица, 464 противваздушна ракетна система, 14.959 тенкова и других оклопних борбених возила, 1.218 лансера за ракетне системе, 8.012 јединица артиљеријског оруђа и минобацача, као и 18.469 јединица специјалних војних возила.
10:12 11.02.2024
Јапан намерава да Украјини пребаци 106 милиона долара на обнову, јавила је агенција Кјодо.
Влада Јапана до данас је Кијеву предала хуманитарну, прехрамбену, финансијску и друге видове помоћи у вредности већој од 7,6 милијарди долара.
07:22 11.02.2024
Јединице групе снага „Центар“ одбиле су напад 63. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине на краснолиманском правцу. Погинуло је и рањено до 140 украјинских војника,саопштио је начелник прес центра групе Александар Савчук.
07:21 11.02.2024
Током ноћи у Кијевској области одјекнуле су експлозије, јавила је агенција „РБК Украјина“.
07:20 11.02.2024
Руска беспилотна летелица „умкаоборила је тешки украјински дрон-бомбардер „баба јага“ у ноћној борби на херсонском правцу код Дњепра, саопштио је за Спутњик командант одреда дронова групе „Дњепар“ са позивним „Јакор“.
Он је објаснио да је „умка“ руски квадрокоптер са термовизиром, који је уз помоћ тог термовизира лоцирао украјински дрон и затим га оборио са десне стране Дњепра.
07:14 11.02.2024
У експлозијама у Николајевској области Украјине оштећено је неколико инфраструктурних објеката, саопштила је начелница заједничког координационог прес центра Јужних одбрамбених снага Оружаних снага Украјине Наталија Гумењук за телевизију „Рада“.
Гумењук није прецизирала о којим се објектима ради.
07:12 11.02.2024
Тулске десантне снаге подигле су заставу Русије у центру недавно ослобођеног села Весјоло у ДНР.
Борци су поставили заставу код споменика погинулима у Другом светском рату и посветили победу својим дедовима и прадедовима који су се борили против фашизма.
Како је раније саопштило Министарство одбране Русије, тулске десантне снаге (у саставу Јужне групе снага) су уз подршку авијације и артиљерије ослободиле село Весјоло 18. јануара.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала