- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Западни медији: Успешна одбрана Русије приморава НАТО да преиспита своју стратегију

© AFP 2023 / WOJTEK RADWANSKIОграда на пољско-руској граници
Ограда на пољско-руској граници  - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2024
Пратите нас
Успешна одбрана руске војске у Украјини навела је НАТО да преиспита своју одбрамбену стратегију, пише часопис „Економист“.
„Руске одбрамбене конструкције на југу и истоку Украјине постале су најдуже одбрамбене структуре у Европи од Другог светског рата“, наводи се у чланку, позивајући се на амерички Центар за стратешке и међународне студије (ЦСИС).
Часопис скреће пажњу на чињеницу да је украјински председник Владимир Зеленски наредио да се убрза изградња одбрамбених структура на истоку земље. Пољска је такође убрзала изградњу утврђења и склоништа на граници са Русијом и Белорусијом, док су се Летонија, Литванија и Естонија договориле да направе „одбрамбену линију“ на источним границама, наводи се у чланку.
Естонске власти раније су саопштиле да ће морати да направе око 600 утврђених бункера дуж границе са Русијом. Позивајући се на експерта са Универзитета у Лајдену у Холандији Лукаса Милевског, часопис пише да би власти Летоније и Литваније уз сличан приступ морале да изграде 1.116, односно 2.758 бункера.
У чланку се оцењује да ово представља дилему за земље НАТО-а, које су преферирале другачију стратегију – такозвану еластичну одбрану, која није усмерена на заустављање нападачких снага, већ на њихово задржавање, упуштањем у окршај на за себе повољнијим позицијама. Како примећује „Економист“, таква стратегија је „неспојива са заштитом сваког педља територије НАТО-а“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала