- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Албански рудник скрива благо какво још нигде није откривено /видео/

© Фото : Pexels/Photo by I Love Pixel Рудник, илустрација
Рудник, илустрација - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2024
Пратите нас
Тим геолога повезаних са неколико институција у Француској је радећи са албанским колегама измерио највећи природни ток водоника икада у руднику хрома Булћиза у Албанији. Водонични гас, који је без боје и мириса и врло је запаљив, избија из локви у руднику.
Често се користи као гориво а последњих година сматра се алтернативом угљоводоничним горивима пошто његово сагоревање не производи ефекте стакле баште.
Тренутно се водоник добија скупљањем приликом ослобађања током екстракције природног гаса. Може да се произведе и путем различитих процеса, од којих многи укључују ослобађање гасова са ефектом стаклене баште. Бољи приступ била би екплоатација природних резерви као што је ова испод рудника Булћиза.
Раније истраживање је показало да се огромни резервоар водоника налази испод тог рудника и да је настао кад се део Земљине коре померио пре милион година. Формиран је стеновити појас тла познат као офиолит. Неколико таквих офиолита је пронађено широм света, а за већину се верује да садрже резерве водоника, пише Phys.org.
У новој студији, истраживачи су реаговали на извештаје о великим количинама водоника који цури у руднику. Пријављено је неколико експлозија. Цурење је измерено на неколико места и процењена је укупна количина водоника који се ослобађа – мерења су указала да се око 200 тона ослободи из рудника сваке године, што је највећи регистровани природни ток.
Истраживачи кажу да је неопходна нова технологија како би се такви резервоари искористили за добијање огромних количина водоника на чист и економичан начин, потенцијално смањујући ослањање на фосилна горива.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала