- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Београдски победник за двоструког добитника Оскара - редитеља Асгара Фархадија

© RTRSИрански редитељ Асгар Фархади са Емиром Кустурицом у Андрићграду
Ирански редитељ Асгар Фархади са Емиром Кустурицом у Андрићграду - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2024
Пратите нас
Награда Београдски победник за изузетан допринос филмској уметности 52. Међународног филмског фестивала - ФЕСТ, који ће бити одржан од 23. фебруара до 3. марта, биће уручена иранском редитељу Асгару Фархадију.
Филмски редитељ и сценариста Фархади, двоструки оскаровац, којиће „Београдског победника“ примити 29. фебруара у српској престоници, сматра се једним од најистакнутијих филмских стваралаца иранске и светске кинематографије 21. века.
Фархади (1972) се заинтересовао за кинематографију у тинејџерским годинама, а своје образовање у филмском стваралаштву започео је придруживањем Омладинском филмском друштву у Есфахану 1986, где је снимао кратке 8-милиметарске и 16-милиметарске филмове.
Дипломирао је драмску уметност на Универзитету у Техерану 1998. године и магистрирао позоришну режију неколико година касније. Своју завршну тезу посветио је Харолду Пинтеру и у њој се бави значајем тишине и пауза у стваралаштву овог драмског писца.

Интимне приче о породичним сукобима

Скоро сви Фархадијеви филмови освојили су награде на фестивалима на којима су приказани.
Према мишљењу критичара, његови сценарији су дубоке социолошке, психолошке и филозофске студије проблема који су универзални у друштву, а његови филмови су стекли признање због фокуса на људску ситуацију и приповедања интимних и изазовних прича о породичним сукобима.
Фархади је као редитељ дебитовао филмом „Плес у прашини”, који је награђен на Међународном филмском фестивалу у Москви.
Године 2004. снимио је филм „Предиван град“, награђен на Међународном филмском фестивалу у Варшави, а 2006. „Ватромет у среду“, награђен „Златним Хугом“ на Међународном филмском фестивалу у Чикагу.
Филм „О Ели“ (2009) који је филмски критичар Дејвид Бордвел назвао „ремек-делом“, добитник је „Сребрног медведа“ за најбољу режију на 59. Берлинском међународном филмском фестивалу и награде за најбољи филм на Трајбека филмском фестивалу.
Године 2011. Фархадијев филм „Развод“ освојио је Оскара за најбољи филм на страном језику, добивши похвале критике у Ирану и изван њега.
Добитник је и „Златног медведа“ на Међународном филмском фестивалу у Берлину, као и „Златног глобуса“ и награде „Цезар“.
Филм „Прошлост“ (2013) освојио је награду за најбољу глумицу на Филмском фестивалу у Кану, док је „Трговачки путник“ (2016) донео Фархадију другог „Оскара“ за најбољи филм на страном језику, што овог редитеља чини једним од неколико у читавом свету који су два пута освојили ту награду.
Фархадијев следећи филм „Сви знају“, са тандемом Пенелопе Круз – Хавијер Бардем, отворио је 71. Кански фестивал, а његов филм „Херој“ (2021), који је добитник Гран прија на 74. Канском фестивалу, приказан је и на 50. ФЕСТ-у у Београду.
Фархади је био гост Међународног филмског и музичког фестивала „Кустендорф" 2014. године.
На листи је редитеља који су више пута освајали Оскара за најбољи страни филм. Остали су Виторио де Сика и Федерико Фелини (по четири пута), Ингмар Бергман (три пута) и Рене Клеман и Акира Куросава (по два пута).
Желимир Жилник - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2024
КУЛТУРА
Желимир Жилник добитник награде „Београдски победник“ 52. ФЕСТ-а
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала