- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Брнабићева: Железница је будућност; Србија на време препознала значај вештачке интелигенције

© Tanjug / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆПредседник Владе Србије Ана Брнабић на панел дискусији "Будућност мобилности" на Светском самиту влада у Дубаију.
Председник Владе Србије Ана Брнабић на панел дискусији Будућност мобилности на Светском самиту влада у Дубаију. - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2024
Пратите нас
Железница је будућност за мобилност и Србија ће уложити велики новац у своју железницу, изјавила је председник Владе Србије Ана Брнабић на панел дискусији "Будућност мобилности" на Светском самиту влада у Дубаију.
"Управо смо изградили прву фазу наше брзе пруге од Београда до Будимпеште, која повезује наша два највећа града у Србији, Београд и Нови Сад. И видели смо да је то најповољније, најудобније, најефикасније и очигледно еколошки најприхватљивије превозно средство", рекла је Брнабићева.
Она је додала да ће Србија наставити да улаже милијарде у брзе железнице, не само како би повезала Србију, већ и државу са целим регионом, од Београда до Северне Македоније, Будимпеште и Мађарске, Загреба и Хрватске, Љубљане и Словеније, Црне Горе.
"У том смислу, железнице су свакако нешто што је апсолутна будућност за мобилност", поручила је Брнабићева и навела како ће се мобилност сигурно ослањати на три ствари у погледу основних принципа - да буде зелена, дигитална и аутоматизована".
Она је оценила да се Србија потрудила да промени законе како би била на челу трке у аутоматизованој вожњи.
"Издали смо пре неколико месеци дозволу нивоа 3 и сада се спремамо да издамо дозволу за ниво 4 и ниво 5 до 2027. До 2027. бићемо домаћини специјализоване светске изложбе. Победили смо прошле године и до 2027. заправо желимо да представимо сву најсавременију технологију у Србији као нацији која је у том погледу веома конкурентна", навела је Брнабићева на панелу.
Она поручује да би Србија могла да буде земља победник четврте индустријске револуције, преноси Танјуг.
"Тако смо почели да се мењамо прилично брзо 2017. године. Увели смо програмирање и кодирање у наше основне школе. Увели смо специјализовану информатичку наставу, уложили много у образовање, инфраструктуру за иновације, научне и технолошке радове и видели смо фантастичне резултате. Пре 11 година, годишњи извоз нашег ИКТ сектора био је само 375 милиона евра. Прошле године био је 3,6 милијарди. А наш циљ је да имамо 10 милијарди до краја 2027. Иновације играју велику улогу у томе", рекла је Брнабићева и додала да влада улаже 500 милиона евра да би се до 2025. године сва домаћинства у Србији повезала брзим интернетом.

Србија на време препознала значај вештачке интелигенције

Како је навела, Србија је препозната као једна од земаља која је на време увидела значај развоја вештачке интелигенције.
"Србија је била прва земља у југоисточној Европи која је усвојила стратегију развоја вештачке интелигенције и то 2019. године. Ми смо били две године иза оних који су први на свету и 26. земља на свету која је усвојила такву стратегију. Ми је сада унапређујемо до 2030. године", рекла је Брнабићева новинарима у Дубаију.
Она је истакла да је Србија доста урадила да имплементира ту стратегију.
"Купили смо суперкомпјутер и сада издвајамо још 30 милиона евра за још један. То је велика ствар", навела је она додајући да УАЕ имају два суперкомпјутера, а да ће их и Србија имати већ следеће године.
Подсетила је да је Србија прошле године на Светском самиту влада добила светску награду зато што смо наш суперкомпјутер дали бесплатно на коришћење нашим институтима, научним институтима, али и стар-тап компанијама у оквиру наших научно-технолошких паркова.
"Такође се данас показало да је Србија једна од најнапреднијих земаља у области вештачке интелигенције. И то ћемо наставити", поручила је Брнабићева.
Нагласила је да је њен први састанак данас био са министром за развој вештачке интелигенције у влади УАЕ.
Он је именован за министра за развој вештачке интелигенције 2017. године као први министар у том пољу на свету када је влада УАЕ усвојила и стратегију развоја вештачке интелигенције.

Ускоро споразум о слободној трговини са УАЕ

Истакла да је имала добре састанке са премијером Кубе као и премијером Египта, с којима је разговарала о споразуму о слободној трговини на коме се тренутно ради и који ускоро треба да буде завршен.
Она је навела да је и споразум о слободној трговини са УАЕ готов и да се очекује потписивање у најкраћем могућем року.
"Добар састанак имали смо и са премијером Либије који ће, надамо се, ускоро посетити Србију", рекла је Брнабић.
Она додала да ће касније поподне имати састанак са директором Међународног монетарног фонда Кристалином Георгијевом, преноси Танјуг.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала