Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Централна банка у Приштини: Три месеца прелазни период за спровођење уредбе о платном промету

© Sputnik / Теодор АнастасијевићКосовска Митровица
Косовска Митровица - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2024
Пратите нас
Такозвана Централна банка Косова предузеће додатне мере у наредна три месеца како би обезбедио прелазни период за спровођење уредбе о готовинским операцијама, саопштила је та институција.
Прва мера је увођење бесплатне телефонске линије (0800-222-55), имејл-а за жалбе, као и наменског „вајбер“броја.
Једна од мера предвиђа и поједностављене услове за отварање рачуна у банци, у конкретним случајевима у општинама са српском већином, посебно у четири општине на северу, уз могућност комплетирања докумената (доказ о адреси) након отварања и активирања рачуна.
"Укидање таксе од стране ЦБК за плаћање рачуна институцијама које нису банке, са нагласком на мењачнице, да би се подстакло отварање канцеларија у косовским општинама са већинским српским становништвом, са нагласком на четири општине на северу. Проширивање присуства банкарских и небанкарских институција за покривање подручја на северу земље са додатним експозитурама и повећање пружања финансијских услуга у општинама на северу земље", наводи се у саопштењу Централне банке Косова.
Истичу да је олакшавање комерцијалним банкама да пружају банкарске услуге и мобилно банкарство у свакој од четири општине на северу, организовано у циљу да што ближе буде грађанима, преноси Косово онлајн.
"То је једна од најнових мера ЦБК, као и постављање неколико банкомата као и других уређаја за електронско плаћање (ПОС) или финансијске самоуслуге. Олакшавање процеса за конвертовање динара у евро, од лиценцираних институција и мењачница. Наставак појачане промотивне активности, са персонализованим и уједностављеним материјалима, видео порукама, као и финансијском едукацијом. Повећање приступа финансијама, и повећање кредитирања и других финансијских пакета. Разматрање услова конверзије са преференцијалним курсевима приликом пријема средстава и подизања на банкоматима (АТМ) са међународним картицама издатим ван Косова", наводи се и наглашава да су то најновије мере које је ЦБК донела након што је на снагу ступила уредба која предвиђа евро као једину валуту на Косову.
Из тзв. Централне банке Косова, данас су саопштили, да се ове акције предузимају поред конструктивног ангажовања, на омогућавању механизма преноса средстава на најефикаснији начин из Србије до Косова, преко банкарских рачуна и већ познатих модела, представљених у писму предлога ЦБК-а, са спремношћу да се размотри било која опција.
"Овај план доприноси грађанима, посебно онима са ограниченим приступом финансијама и финансијским услугама и омогућава повећање приступа сигурним финансијама преко банака и мењачница, финансијску инклузију и њихову заштиту од нездравих финансијских активности, као континуирано ангажовање ЦБК-а засновано на најбољим европским праксама", закључује се у саопштењу.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала