Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Курти потучен у Њујорку па му се привиђа атентат у Скопљу

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIАљбин Курти
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2024
Пратите нас
Дезинформација да је припреман атентат на председника владе окупиране територије Косова и Метохије Аљбина Куртија дошла је као последица дебакла Приштине у Савету безбедности УН и то није први пут да је албански политичар изјавио да му се из званичног Београда „ради о глави“, каже за Спутњик некадашњи припадник државне безбедности Божидар Спасић.
Курти је и раније излазио у јавност са сулудим тврдњама попут те да је власт у Београду спремала атентат на њега, а овај пут се то десило док је боравио у службеној посети Скопљу али, напомиње Спасић, ни раније се оваквим тврдњама није придавао никакав значај. Из Северне Македоније је потврђено да није било речи ни о каквом атентату, те да је посета протекла по плану и без изненађења.

Албанци доживели неуспех пред светом

Разлог поновном пласирању дезинформација у јавност, сматра Спасић, лежи у чињеници да је његова политика прошла неславно на Савету безбедности Уједињених нација и да су то приметили његови политички противници са Косова. Читава прича је, објашњава Спасић, првенствено служила за унутрашње потребе.
Свакако да након пораза који је доживео и потпуног фијаска његове политике у Њујорку у Савету безбедности, посебно излагањима председника великих сила попут Русије и Кине, Курти је морао да представи свету на одговарајући начин да је жртва Србије, рекао је Спасић за Спутњик.
Све дезинформације су, наставља Спасић, потекле са шиптарских портала са Косова и Метохије који прате Куртијев рад и покушавају да му дају неки значај. Они не само да немају никаквог утаицаја, већ нико у Северној Македонији није чак ни планирао да појача мере безбедности, додаје Божидар Спасић.
Ако Албанци имају инфромацију да је неко планирао атентат на Куртија ухапсили би неког од Срба, па макар и лажно. Овај пут се чак ни том методом нису користили. Да је нека служба хтела да изврши атентат на Аљбина Куртија, она не би покушала или припремала, већ би то извела.
Спасић је изјавио да с обзиром на то да је Курти „толико безначајна личност“, ниједна држава, па ни Србија, у овом тренутку нема интерес да изведе атентат на њега, као и то да се његови погрешни потези полако окрећу у корист Србије.
© AP Photo / Ridvan SlivovaТуча у скупштини у Приштини
Туча у скупштини у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2024
Туча у скупштини у Приштини

Нечувене оптужбе

Лука Јовановић, историчар и професор Универзитета у Косовској Митровици, објашњава да је након обраћања председника Републкике Србије на Савету безбедности УН из Приштине поново почела актуелизација такозваних криминалних група међу Србима, односно прављење нових повода за хапшење Срба, кроз лажну причу о атентату на Куртија.
Морамо напоменути реакције после обраћања председника Србије на СБ УН, не само са српске стране, већ и од стране међународних представника који су подржали наше ставове и наше виђење целе ситуације на Косову и Метохији. Није битно да ли ће ико веровати њиховом наративу нити да ли постоје било какви докази за нечувене оптужбе које стижу из Приштине. Приштини никад није било у циљу да докаже било чију кривицу, за било који навод који је имала, сматра Јовановић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала