Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Марко Ђурић: Куртијеве снаге онемогућавају снабдевање српских болница и школа

© Sputnik / Лола ЂорђевићМарко Ђурић
Марко Ђурић - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2024
Пратите нас
Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић истакао је данас у Вашингтону да се у пракси видело да полицијске снаге премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија заустављају транспорт с новцем који Србија обезбеђује за српски народ на Косову и Метохији.
Он је појаснио да због тога није омогућено снабдевање српских болница, школа и других установа, истичући да је председник Србије Александар Вучић у свом излагању пред Саветом безбедности УН демаскирао Куртијеве лажи.
"Он је пред Саветом безбедности у Уједињеним нацијама поставио питање због чега је транспорт са новцем који, узгред буди речено, спроводи британска лиценцирана компанија Хендерсон, заустављен на прелазима", навео је Ђурић, за Танјуг.
Амбасадор је подсетио да је председник Вучић посебно указао на апсурд Куртијевих тврдњи.
"Он је тврдио да ми тобоже у неким врећама пребацујемо новац на Косово и Метохију илегално и да је реч о нетранспарентном процесу, а британска лиценцирана компанија на потпуно легалан начин врши превоз валуте која је једина легална валута, једино легално средство плаћања на територији Републике Србије", рекао је он.
Ђурић додаје да "Курти заправо све време покушава да спроводи један процес који има за циљ да афирмише његову позицију по питању независности Косова и Метохије, не обазирући се на то што болнице због његовог етнонационалистичког терора остају без лекова, што трпи 69.000 корисника плата и пензија на Косову и Метохији, 2.500 корисника стипендија и још више корисника Студентског центра.
"Студентски центар у Косовској Митровици има близу 5.000 студената, 10.000 студената укупно студира у том граду и на све то Курти је својим деловањем ставио катанац, а ми смо на то јасно указали пред међународном заједницом", навео је Ђурић.
Подсетио је да је председник Вучић покренуо иницијативу да се сазове хитна седница Савета безбедности, када је међународној заједници указано на то шта Курти ради.
"Зато што је седница одржана, иако су неки у Београду покушавали да тврде да председник Вучић и Србија никада такву иницијативу неће покренути, а та иницијатива је спроведена. И то успешно. И сада се Курти налази у једној незавидној политичкој ситуацији која га тера да опет покушава, а ја верујем, лажно, да прикаже да нешто ради на томе да се то промени", навео је амбасадор.
Ђурић се осврнуо и на одјеке и реаговања на седницу Савета безбедности.
"Сама чињеница да је 13 од 15 чланица Савета безбедности или изразило забринутост или директно оштро осудило Куртијеве потезе, нешто је што нисмо видели од 1999. године, јер увек је у Међународној заједници држање према питању Косова и Метохије било стриктно по линији на оне земље које признају, односно оне које не признају", нагласио је Ђурић.
Он је подсетио на то "да би оне које признају, по правилу безусловно и безрезервно подржавале Приштину, док би оне које не признају, биле на српској страни".
"Сада су те границе, на Куртијев ужас, замућене и имали смо јасну осуду његовог деловања од низа земаља које признају Косово и Метохију - од Француске, Малте, па и до Сједињених Америчких Држава. Амбасадорка САД при Уједињеним нацијама је врло јасно и експлицитно рекла да некоординисани потези, који наносе тешке штетне последице српској заједници, не треба да буду спровођени и да треба да буду повучени", истакао је Ђурић.
Амсадор Србије у САД стога верује да је то био "добар дан за огољавање онога што Курти ради Србима и да се чује истина о томе у шта заправо Куртијев режим претвара јужну српску покрајину".
"Веома добро је што и председник Вучић пред Саветом безбедности подсетио на то да убедљива већина држава света признаје територијални интегритет Србије, укључујући и Косово и Метохију", поручио је Ђурић.
Погледајте:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала