- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

„Наш народ је увек ишао путем истине“: Патријарх Порфирије служио литургију у манастиру Крка /видео/

© Tanjug / Милош МиливојевићПатријарх Порфирије
Патријарх Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2024
Пратите нас
Патријарх српски Порфирије служио је литургију у манастиру Крка, поводом славе Богословије - Света три јерарха, која се налази у том манастиру у Далмацији. У беседи је поручио да је наш народ увек бирао и ишао путем истине.
Ни киша није спречила мноштво српског православног верног народа из северне Далмације, али и других оближњих крајева да потпуно испуни читав простор испред древног манастира Крке, манастирску порту и храм.
У част доласка патријарха у манастирском храму служена је свечана доксологија, у присуству епископа далматинског Никодима, нишког Арсенија, буеносајреског и јужно-централноамеричког и администратора Митрополије загребачко-љубљанске Кирила, захумско-херцеговачког Димитрија, осјечко-пољског и барањског Херувима, ваљевског Исихија, шабачког Јеротеја и јегарског Нектарија, свештенства, монаштва, професора и ученика Богословије Света три јерарха.

„Наш народ је увек бирао и ишао путем истине“

Патријарх Порфирије је у беседи рекао да је Далмација украшена бројним светињама Цркве Христове, Православне цркве коју одликују вера, труд, подвизи, распећа и васкрсавања нашег народа који овде вековима живи.
„Манастир Крка јесте место које узноси молитве вековима, не само за житеље свете обитељи, не само за оне који живе овде, него за сав народ који је кроз векове живео и живи сада, али и за сву нашу браћу и сестре, где год се налазе, штавише и више од тога, јер је то православна јеванђелска вера, да се молимо и за читав свет“, казао је патријарх.
Он је истакао да је то и разлог због кога се ту сабирају, наводећи да свако види ту светињу као свој дом, јер је дом увек тамо где је дом Божји, где је присуство благодати Божије, па чак и онда када су оскудна и тешка времена.
„Наш народ на овим просторима, као и свугде где живи, није обраћао пажњу на то да ли је лако. Народ наш зна да онај који је хтео да му не буде лако, тај је неретко бивао изгубљен и престајао је да буде то што јесте. Наш народ, баш зато што је Христов и кад год је био Христов, знао је да је важно, да је истинито, да је исправно и зато је увек бирао пут истине, ишао путем истине“, поручио је патријарх.
Вековно сабиралиште православних Срба северне Далмације, манастир Светих Архангела, на реци Крки, места где је апостол Павле проповедао Далматинцима, основала је 1350. године, Јелена Шубић-Зрињска, рођена сестра цара Душана Немањића, удовица кнеза Младена Шубића.
Богословију Света Три Јерарха, утемељену на традицији црквеног школства при манастирима Студеници, Жичи, Пећи, Хиландару, устројену по угледу на ромејске богословске школе, основао је 1615. године, митрополит дабробосански Кир Теодор, саопштила је СПЦ.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала