- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Почела да ради централизована Платформа за збрињавање ургентних стања

© Sputnik / Лола ЂорђевићУниверзитетски клинички центар Србије
Универзитетски клинички центар Србије - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2024
Пратите нас
Централизована Платформа за збрињавање ургентних стања коју је развило Министарство здравља у сарадњи са здравственим установама у Београду почела је да ради јутрос у 7 сати.
Помоћник министарке здравља за дигитализацију Ђуро Радовић изјавио је за Танјуг да се први пацијенти већ шаљу у установе кроз ову Платформу.
"Техничка лица, конкретно имплементатори су већ на терену заједно са здравственим радницима и у току дана ће испратити комплетан процес. Осим Ургентног центра, данас су дежурни и КБЦ "Земун" и "Драгиша Мишовић", тако да ће сви пацијенти који буди послати преко Платформе ићи искључиво у ове дежурне установе", рекао је Радовић.
Додао је да од данас преко Платформе почињу да раде УКЦ Србије, КБЦ „Др Драгиша Мишовић“, КБЦ „Звездара“, КБЦ „Бежанијска коса“ и КБЦ „Земун“, а да ће се у наредних 10 дана у пројекат укључити и Институт за ортопедију Бањица и Специјална болница за цереброваскуларне болести „Свети Сава“.
Друга фаза имплементације пројекта укључиће и Завод за ургентну медицину Београд.
"Платформа омогућава ефикаснију размену медицинске документације и бржу комуникацију између хитних служби, максималну заштиту података, уз бржу дијагностику и правовремено лечење и збрињавање пацијената. То значи да и пре доласка пацијента коме је хитно потребна помоћ, из једне у другу здравствену институцију, лекари ће добити информацију о њему и његовом стању", навео је Радовић.
Према његовим речима, медицинска документација се прослеђује у реалном времену, док се употребом СМС нотификације код здравствених радника постиже бржа размена информација.
"Важно је напоменути да је на овај начин комуникација сигурна и заштићена", истиче Радовић.
Наводи да сваке године само у Београду лекари збрину више од 250.000 ургентних стања.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала