- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Раст руске економије 2023. године био већи од светског просека

© Фото : POOL / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2024
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин објавио је да је завршена припрема плана социјално-економских мера за наредних шест година.
Путин је на састанку о економији предложио да се размотре текуће тенденције у кључним областима и даљи планови за јачање индустрије, финансија, спољне трговине.
Руски председник је истакао да је раст руске економије 2023. године био већи од светског просека, БДП земље је порастао за 3,6 одсто.
„Економски раст прошле године показао се виши од прогнозираног. БДП Русије је повећан, до сада смо мислили 3,5 одсто, а према последњим подацима – 3,6 одсто. То је више од светског просека“, рекао је Путин и напоменуо да у свету ова цифра у просеку износи 3 одсто, а економије развијених земаља расту у просеку за 1,5 одсто.
Према његовим речима, посебну пажњу треба посветити инфлацији и њеном обуздавању.
Он је приметио да је крајем јануара инфлација износила 7,2 одсто на годишњем нивоу.
„Али, наравно, знамо да су потрошачке цене на крају прошле године порасле за 7,4 одсто, односно да је дошло до пада инфлације“, оценио је Путин.
Путин је такође оценио да је важно одржавати баланс између развојних задатака, пораста инвестиција и осигурања ценовне стабилности.
Он је истакао да је претходних година, узевши у обзир изазове, који су се појавили пред руском и целом глобалном економијом, потребна управо проактивна, подстицајна политика, која ће омогућити да се на новом нивоу открије индустријски, пољопривредни, транспортни, високотехнолошки потенцијал Русије.
Такође, Путин је нагласио да је важно очувати макроекономску стабилност у Русији.
Председник је казао да су главни задатак и безусловни приоритет повећање прихода и квалитета живота руских грађана и благостања руских породица.
Према речима руског лидера, приходи Русије који се не односе на нафту и гас порасли су готово за 25 одсто у 2023. години.
„Прошле године је дефицит федералног буџета износио 1,9 одсто. Истовремено, приходи који се не односе на нафту и гаса порасли су оквирно за четвртину. Конкретно, у четвртом кварталу порасли су за готово пола билиона рубаља више од очекиваног. А у јануару текуће године у порасту су за око 85 одсто у поређењу са прошлогодишњим показатељем“, објаснио је Путин.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала