- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Реалан сценарио“: У Пољској желе нуклеарно оружје

© AP Photo / Alik KepliczПољска војска
Пољска војска - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2024
Пратите нас
Пољска би за неколико година требало да добије нуклеарно оружје, изјавио је пољски генерал Јарослав Крашевски у интервјуу за радио-станицу РМФ ФМ.

„Мислим да је тај сценарио реалан“, оценио је Крашевски, говорећи о изгледима да се у Пољској појави нуклеарно оружје.

Како је додао, Варшава би могла да добије поменуто оружје у оквиру програма НАТО „Нуклеар шеринг“ који омогућава Сједињеним Америчким Државама да пребаце своје нуклеарно оружје у земље НАТО, уколико постоји потреба за тим.
„Државе које имају нуклеарни потенцијал имају веома висок ниво безбедности. На такве земље обично не нападају. Зато мислим да ће појава таквог арсенала у Пољској бити важан задатак за власти наше земље у наредним годинама“, поручио је он.
На опаску водитеља да је поседовање нуклеарног оружја – скуп подухват, Крашевски је констатовао да „безбедност нема цену“.
Претходно, пољски премијер Матеуш Моравјецки изјавио је да Варшава жели да размести америчко нуклеарно оружје на територији Пољске као одговор на размештање руског нуклеарног оружја у Белорусији.
Подсећамо, британски "Телеграф", позивајући се на документа Пентагона, саопштио је да САД планирају да први пут у последњих 15 година распореде нуклеарно оружје у Великој Британији због „растуће опасности од Русије“. Пентагон је одбио да потврди или демантује те планове.
Погледајте још:
Ловац Ф-35  - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2024
СВЕТ
Прогнозе из Чешке: Америка би могла да распореди нуклеарно оружје у Пољској
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала