- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија у УН: Мински споразуми били су једина шанса за мир у Украјини

© AP Photo / John MinchilloСтални представник Русије у УН Василиј Небензја
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2024
Пратите нас
Реализација Минских споразума била је једина шанса да се у Украјини успостави мир, а западне земље још нису смогле снаге да признају да је Кијев саботирао спровођење тих споразума, рекао је стални представник Русије у УН Василиј Небензја.
„Савесна и доследна примена Минских споразума од стране Кијева била је једина шанса да се у Украјину врати мир. За решавање ситуације био је потребан пре свега директан, инклузиван дијалог уз обострано поштовање између страна у сукобу – Доњецка, Луганска с једне стране и Кијева с друге, као што је и било предвиђено споразумима“, рекао је Небензја на седници Савета безбедности УН о Украјини, која је сазвана на иницијативу Русије.
По његовом мишљењу, након реализованих Минских споразума Донбас би се вратио Украјини.
„Спровођење Минског пакета мера било је најбољи сценарио за решавање сукоба у Украјини, јер би се као резултат реализације Минских споразума Донбас вратио у Украјину – да је Украјина ишта учинила по том питању. Пре свега, постала би цивилизована земља у којој се једнако поштују права свих без икакве дискриминације по политичким, језичким или националним принципима“, истакао је Небензја.
Како је додао, кијевском режиму је „све пролазило“.
„Нико од наших западних колега није смогао снаге да призна да је Кијев саботирао Минске споразуме. Они, као и ви у овој просторији, понављали сте као мантру потпуно неосноване тврдње да Минске споразуме наводно не спроводи Русија, која није имала никакве обавезе према комплексу мера. Сви покушаји да се одговорност пребаци на Русију, да се прикаже као страна у сукобу били су потпуно неосновани“, поручио је Небензја.
Први протокол који је требало да реши сукоб на југоистоку Украјине био је потписан у септембру 2014. године у Минску. Комплекс мера за испуњавање Минских споразума (Минск 2) био је потписан 12. фебруара 2015. године. Документ је чинило 13 тачака, које су подразумевале, пре свега, прекид ватре у Донбасу, повлачење тешког наоружања с линије разграничења између кијевских снага и устаника, као и друге мере за дугорочно политичко регулисање ситуације у Донбасу.
Кијев је систематски нарушавао Минске споразуме, а 22. фебруара 2022. године Русија је признала Луганску и Доњецку Народну Републику. Председник Русије Владимир Путин је изјавио да је признавање република Донбаса диктирано тиме што је Кијев јавно говорио о томе да не намерава да испуњава Минске споразуме. Минск 2 је био на снази до почетка руске специјалне војне операције у Украјини.
Погледајте још:
Споменик Мајка домовина у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2024
РУСИЈА
Спољна обавештајна служба Русије: Запад се спрема да постави намесника у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала