- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

У Русији створена неуронска мрежа за дронове која распознаје „леопарде“ и „бредлије“

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаМакете беспилотне летелице С-70 „Охотњик“ и мултифункционалног ловца Су-57
Макете беспилотне летелице С-70 „Охотњик“  и мултифункционалног ловца Су-57 - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2024
Пратите нас
У Русији је направљена универзална неуронска мрежа за беспилотне летелице свих типова НАКА, која омогућава да се с високом прецизношћу пронађу противнички објекти и техника у зони специјалне војне операције, укључујући тенкове „леопард“ и оклопна борбена возила „бредли“, изјавио је генерални директор компаније „Хардбери-Русфактор“ Алексеј Герман.
„Написали смо програм за све типове беспилотних летелица који је добио назив НАКА. У суштини, реч је о неуронској мрежи која распознаје задате објекте, укључујући противничку технику“, рекао је Герман.
Он је објаснио да се неуронска мрежа НАКА поставља на апаратуру, на коју стижу видео записи с камера беспилотних летелица.
Према његовим речима, та неуронска мрежа ће у будућности моћи да се користи и за цивилне потребе, као, на пример, на пољопривредним дроновима, ради потраге за изгубљеним животињама на великим територијама.
Компанија „Хардбери-Русфактор“ је основана 2013. године, а њен главни пројекат је дрон-конвертоплан „Локвиј“ који достиже брзину до 200 километара на сат, два и по пута већу од коптера који се сада користе у зони специјалне војне операције.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала