Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић с Мицотакисом: У Европи нису увек срећни нашим потезима, али морају да разумеју /видео, фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићГрчки премијер Киријакос Мицотакис и Александар Вучић
Грчки премијер Киријакос Мицотакис и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2024
Пратите нас
Разумем да у Европи нису увек срећни свим нашим потезима, али исто тако у Европи морају да разумеју да и ми очекујемо јасне сигнале за подршку Србији на њеном путу, изјавио је председник Србије Александар Вучић након састанка са грчким премијером Киријакосом Мицотакисом.
Вучић је рекао да су Србија и Грчка увек подржавале територијални интегритет једна другој, као и да верује да ће тако бити и у будућности.
Додао је да је срећан што Србија и Грчка негују добре пријатељске и братске односе и што је са Мицотакисом разговарао о свим аспектима билатералне сарадње.
Председник Србије је подсетио да ове године две земље обележавају 145 годишњицу и да ће ово бити важна година и огромног раста наших економских односа и трговинске сарадње, али и година у којој ће се одржати четврти савет за сарадњу.
"Имали смо отворен, искрен, пријатељски разговор о свим важним питањима. Много сам научио од њега, сазнао сам о важним стварима које ми нису на такав начин биле познате јер нисмо део ЕУ", рекао је Вучић.
Вучић је истакао да је Србија чврсто опредељена за убрзање европског пута ка ЕУ, али да очекује од Европе и јасне сигнале подршке на том путу.
"Рекао сам Мицотакису недвосмислено да је Србија чврсто опредељена за наставак и убрзање свог европског пута, да смо захвални Грчкој на тој подршци и да то није само формална реченица коју политичари изговарају као поштапалицу, већ да је то од суштинског значаја за нашу земљу", рекао је Вучић.
Вучић је истакао да је Грчка једна од земаља које највише подржавају Србију на њеном европском путу и напоменуо да се током разговора поставило питање има ли Србија неке друге алтернативе, неке друге путеве и жели ли Србија да буде део ЕУ, али и жели ли Европа да Србија буде део ЕУ.
"Разговарали смо о нечему што ми називамо агендом Експо 2027. године. Рекао сам премијеру Мицотакису да је наш циљ и остварив сан да крај 2027. године дочекамо са укупном вредношћу бруто домаћег производа од 100 милијарди евра", рекао је Вучић.
Подсетио је да је пре само десет година укупна вредност БДП Србије била 32 милијарде евра, док је данас 69,5 милијарди.
"Ми верујемо да за четири године можемо да достигнемо цифру од 100 милијарди евра. То би показивало један страховити напредак, један квантни скок у правом смислу те речи који је Србија направила у претходних 12 или 15 година. За то нам је потребна подршка и грчких пријатеља", навео је Вучић.
Каже да је дошло сада 35 грчких фирми које ће учестовати данас на пословном форуму две земље и додао да је могло да их дође и 200 колики је интерес за сарадњу.
"И ми желимо добродошлицу свим грчким фирмама које хоће да зараде новац у Србији, а које нама могу да помогну, јер ми немамо капацитета да изведемо све оно за шта смо обезбедили новац. Парадоксално звучи, али Србија нема проблема с новцем. Ми имамо проблема с капацитетима како да изградимо, како да направимо све оно за шта смо новац обезбедили", рекао је Вучић.
Додао је да је мало земаља које у свету имају тај проблем.
"Ми имамо проблем што немамо довољно компанија које могу да изведу све оно што ми морамо да направимо у годинама које су пред нама. И зато сам замолио премијера Мицотакиса да онај део грчких компанија који могу, поред онога што раде у Грчкој и неким другим земљама, да их пошаљу у Србију и да нам помогну у остваривању и ових наших снова, али и у остваривању важних задатака који су пред нама", навео је председник Србије.
Додао је да су тема разговора били и сарадња електропривреда две земље, транспорт и инфраструктура.
"Градимо брзу пругу Београд - Ниш, остаје да се то премости кроз територију Северне Македоније. Грчка завршава брзу пругу до границе са Северном Македонијом. То нам је важно и због наших туриста којима ће Солун да буде близу", рекао је Вучић.
Истакао је да је то важно и због тога јер је Србији потребна лука због извоза који ће бити већи.
"Важно нам је да користимо капацитете и Солуна и Пиреја, да купимо део луке, немамо проблем да закупљујемо луке. Када повећамо аутомобилску производњу, са рудницима, железаром то ће нам бити потребно. Од Црне Горе смо тражили приступ Луке Бар, али нам је потребан и бржи извоз у свет", рекао је Вучић.
Према његовим речима, тема разговора су били железничи, лучки саобраћај, инфраструктурно повезивање.
"Србија је економски мала, али већа него све остале земље на Западном Балкану. У привлачењу страних инвестиција чинимо 62, извозу 54 одсто Западног Балкана, у БДП-у смо 50 одсто. Чини ми се да то говори о важности Србије. Знамо колико је то мање од Грчке", рекао је он.
Додао је да су разговарали и о туризму и туристичком повезивању.
"Грчка је Србима друга кућа", рекао је председник Србије.
Он је захвалио Мицотакису на свему и нагласио да ће 2024. година бити велика година успеха и раста у односима Београда и Атине.
"Молим вас да што чешће долазите у Београд као у вашу кућу", поручио је Вучић.

Мицотакис: Србија и Грчка да унапреде економске односе, посебно у енергетици

Премијер Грчке Киријакос Мицотакис рекао је да се је у Београд дошао са четири министра и великим бројем представника грчке пословне заједнице како би Србија и Грчка унапредиле економске односе у конкретним секторима и пројектима, а посебно у областима енергетике и транспорта.
© Sputnik / Лола ЂорђевићКиријакос Мицотакис и Александар Вучић
Киријакос Мицотакис и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2024
Киријакос Мицотакис и Александар Вучић
"Мислим да смо имали веома добре билатералне контакте, посебно нас интересује повезивање наших земаља у енергетском сектору и у транспорту", рекао је Мицотакис.
Он је оценио да су Србија и Грчка блиски не само због географске близине, већ и што су заједно корачале кроз све историјске периоде.
"Сваки пут када се налазим у Београду, осећам се као да сам код своје куће и желим да се захвалим председнику Вучићу на изузетном гостопримству, али и на веома садржајним разговорима који смо данас имали. Веома се лепо осећам и ја и моји сарадници, зато што видимо напредак у нашим односима", рекао је Мицотакис.
Он је додао да заједничка билатерална сарадња Србије и Грчке има стратешки карактер.
"Наш поглед је увек окренут ка будућности, ка миру, ка развоју и друштвеном благостању у Грчкој, Србији, на Балкану и у Европи уопште", нагласио је Мицотакис.
Мицотакис је истакао да је са председником Србије разговарао о осавремењавању линије која повезује Солун и Београд, као и о завршетк коридора који ће кретати из Пиреја и завршавати се у Будимпешти.
© Sputnik / Лола Ђорђевић"Посебно нас интересује повезивање наших земаља у енергетском сектору и у транспорту".
Киријакос Мицотакис - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2024
"Посебно нас интересује повезивање наших земаља у енергетском сектору и у транспорту".
"То је од стратешког значаја не само за нашу земљу, већ за читаву југоисточну Европу. У том смислу морамо искористити и европске фондове који су предвиђени за Западни Балкан. Иначе, моја домовина охрабрује и практично учешће ЕУ у развоју инфраструктуре Србије и свих других земаља полуострва", нагласио је Мицотакис.
Премијер Грчке је истакао да се сарадња Грчке и Србије проширује и на енергетски сектор, на безбедност и диверсификацију снабдевања.
"Ми подржавамо вертикални транспорт гаса од југа ка северу и обратно. Са нама је овде извршни директор компаније за природни гас који је заинтересован за сарадњу са вашим компанијама. Ако бисте ви са своје стране могли да нам уступите велика складишна центра које поседујете, то је само један од начина сарадње који можемо остварити", нагласио је Мицотакис.
Он је додао да је веома важно окренути се обновљивим изворима енергије.
"Ми имамо изузетно знање зато што је више од 50 одсто наше електричне енергије из обновљивих извора. Имамо велика знања и наш циљ је да то знање проширимо. Ми желимо да у Србији уведемо ту зелену енергију из обновљивих извора, кроз техничко знање, али и инвестиције", нагласио је Мицотакис.
У оквиру државно-привредне посете у Палати Србија биће одржан и Српско-грчки привредни форум, у организацији Привредне коморе Србије и уз подршку Амбасаде Грчке, а на којој ће се обратити и Вучић и Мицотакис.
Више министара у Влади Србије представиће на форуму развојне пројекте Србије.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала