Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Ако нас не третирају као партнера..“ О'Брајен позвао Приштину да повуче одлуку о забрани динара

© AP Photo / Armin DurgutЏејмс О'Брајен
Џејмс О'Брајен - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2024
Пратите нас
Помоћник америчког државног секретара Џејмс О'Брајен изјавио је данас да су САД забринуте због уредбе Централне банке у Приштини (ЦБК) о забрани употребе динара на Косову и Метохији и истакао да приштинске власти треба да повуку ту одлуку.
Он је у интервјуу за америчке медије рекао да је Приштина забраном динара довела у питање партнерство са Сједињеним државама јер је ту одлуку донела, упркос противљењу Вашингтона.
"Имао сам неколико разговора са Куртијем у периоду пре објављивања одлуке. Разумео је нашу забринутост, обећао је да ће радити на томе, али је јасно одлучио да одобри одлуку. Ако нас не третира као партнера, поставља се питање да ли ову владу можемо сматрати партнером", поручио је О'Брајен.
Упитан да ли САД намеравају да Приштини уведу рестриктивне мере уколико не одустане од те одлуке, он је рекао да не упућује јавно "нејасне претње".
"Али ако нас не третира као партнера, ни ми се нећемо односити према влади Косова као према партнеру", рекао је О'Брајен.
Он је нагласио да влада привремених институција у Приштини треба да одустане од одлуке о забрани динара, додавши да је уредба ЦБК донета упркос томе што су САД саветовале владу у Приштини да не доноси такве одлуке.
"Модерне европске земље решавају оваква питања прелиминарним дијалогом и на време о томе обавештавају своје становнике", навео је амерички званичник.
Према његовим речима, приштинска влада је оставила одређени број грађана КиМ "у недоумици како да плаћају хлеб, кирију и струју".
"Ово није облик ефикасног управљања. Веома смо забринути, јер ово показује неспособност владе да служи својим грађанима. Бити део Европе данас значи решавати проблеме кроз дијалог уз ефикасно планирање и упозорење. Ова одлука је саопштена исхитрено, без упозорења и без покушаја да се постојећи механизми користе за проналажење одговора на све проблеме који би се могли појавити", навео је О'Брајен.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала