- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Србија и УАЕ потписали Меморандум у области вештачке интелигенције

© Tanjug / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆПремијер Србије Ана Брнабић
Премијер Србије Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2024
Пратите нас
У Дубаију је потписан Меморандум о разумевању између Србије и Уједињених Арапских Емирата у области развоја и примене вештачке интелигенције, а премијерка Ана Брнабић оцењује да је важно да наша земља прати трендове у тој области.
"Што се тиче Меморандума који је потписан, то значи додатно ближу сарадњу између Србије и УАЕ у области развоја и примене вештачке интелигенције. Конкретно, УАЕ су развили свој језички модел који служи да би се компјутер нечему научио, да му се шаљу подаци, да онда он обрађује те податке и даје одговоре на различита питања", рекла је Брнабић новинарима.
Она је објаснила да је то практично модел као амерички ГПТ, а да је Србија, потписала споразум да научни институти, стартапови и други могу да користе тај модел.
"Тако да је добар почетак, али ми морамо да развијамо и наше језичке моделе и на основу овога ће и нама бити лакше да их развијамо. Нисам сигурна како на најбољи начин да објасним простим језиком колико су те технологије важне у оквиру вештачке интелигенције за наше компаније и нашу управу. Свакако је важно да пратимо све трендове и да успостављамо партнерства са УАЕ", рекла је Брнабић.
Србија је једна од 29 држава на свету која је део глобалног партнерства за развој вештачке интелигенције, рекла је Брнабић.
Меморандум о разумевању о сарадњи у области вештачке интелигенције потписан је између нашег Министарства информисања и телекомуникација, Института за вештачку интелигенцију Србије и емиратског Савета за истраживање напредне технологије.
Потписали су га министар Михаило Јовановић и директор Института Дубравко Ћулибрк и генерални секретар Савета Фејсал Ал Банаи.

"У 2024. години највеће промене у историји човечанства"

Брнабићева је на крају дводневне посете Дубајиу казала да је кључна порука на Светском самиту влада била да владе морају да прате промене у области вештачке интелигенције и да се прилагођавају, додајући да оне државе које буду пратиле те промене могу да усмеравају и економски развој земље.
Брнабић је новинарима рекла да је на самиту указано да ће 2024. бити година у којој ће се видети највеће промена од почетка човечанства, што је, како каже, мало и страшно, а са друге стране све то отвара огромне могућности за једну владу да на најбољи начин пружа услуге грађанима, инвеститорима, привреди.
"Огромне су могућности за додатни економски развој за оне земље које то препознају. Друга ствар коју смо чули током самита, а то је да ће промене које доноси вештачка интелигенција додатно направити раслојавање међу различитим земљама света какву до сада нисмо видели, и то не на оне богатије и мање богате односно богатије и сиромашне већ на земље које имају утицај и контролу над процесима у свету и оне које никако немају", рекла је Брнабић.
Кључна тема на самиту је, каже, била вештачка интелигенција, а Србија је, према њеним речима, од 2014. године показала да може да прати светске промене и да искористи за бенефит грађана.
Премијерка је раније данас отварајући шести Форум владиних услуга, у оквиру Светског самита влада рекла да је Форум изванредна прилика да подели искуства Србије у развоју еУправе, као и да чује иновативна решења која може Србија да примени.
Брнабић је истакла да смо сведоци трансформативне моћи технологије, значаја партнерства и централизације услуга за потребе грађана и додала да је Србија забележила значајан успех увођењем еУслуга које олакшавају свакодневни живот грађана.
Брнабић је током посете Дубаију имала састанке са више званичника, а говорила је и на панелу "Будућност мобилности".
Премијерка Србије изјавила је раније, отварајући шести Форум владиних услуга, у оквиру Светског самита влада који се одржава у Дубаију, да је Србија морала да почне од нуле да би за осам година дошла до тога да има скоро 100 одсто еУправу.
„Не желим да кажем да имамо 100 одсто, јер посао никада није завршен. Увек постоје ствари које можете побољшати. Увек постоје нове базе података које можете креирати. И тренутно радимо потпуно дигитализовану здравствену евиденцију како бисмо имали потпуно 100 одсто електронски систем здравствене заштите“, истакла је Брнабић.
Навела је да је Форум изванредна прилика да подели искуства Србије у развоју еУправе, као и да чује иновативна решења која Србија може да примени.
„Данас, захваљујући еУправи и технологији и дигитализацији, можемо и треба да будемо доступни нашим грађанима 24/7, 365 дана у години“, поручила је Брнабић.
Указала је да смо сведоци трансформативне моћи технологије, значаја партнерства и централизације услуга за потребе грађана.
„Захвална сам на могућности да допринесем овој глобалној платформи размене знања и иновација, која нам свима помаже да градимо бољу будућност“, рекла је Брнабић.
Шесто издање Форума владиних услуга окупило је глобално познате лидере из јавног и приватног сектора, како би расправљали о будућности државних услуга, истражујући теме повећања очекивања грађана, нових технологија и иновација које обликују владине услуге.
Самит, који је јуче отворен, окупио је више од 85 међународних и регионалних организација, 120 делегација влада, имаће 15 форума и више од 120 интерактивних радионица и сесија, а на њему ће говорити више од 200 говорника.
Погледајте и:
Председница Владе Србије Ана Брнабић и амерички новинар Такер Карлсон - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2024
СРБИЈА
Ана Брнабић поред Такера Карлсона у првом реду на отварању Светског самита влада у Дубаију /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала