- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Без „црног злата“ нема производње лекова и пластике | Енергија Спутњика

© Sputnik / Павел ЛисицынБушење рупе у земљи
Бушење рупе у земљи - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2024
Пратите нас
Без улагања у истраживање и производњу сирове нафте и природног гаса свет може остати без тих енергената.
Из Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) стиже упозорење да је обезбеђивање глобалних потреба на светском тржишту за сировом нафтом и гасом до 2045. године потребно обезбедити 14.000 милијарди долара инвестиција током наредних 20.Haitam el Gais, генерални секретар ОПЕК-а , је на прошлонедељној Индијској недељи енергије у савезној држави Гоа рекао да ће глобална потражња за енергијом порасти за 23% до 2045. године¸ пренео је портал Oilprice.com. Само у Индији потребе за нафтом ће по овим проценама са садашњих 19 милиона барела дневно порасти на 38 милиона.
И катарски министар енергетике, Сад бин Шерида ел Каби упозорио је на могућу несташицу природног гаса. Како је рекао од 2025. до 2030. године гас ће доживети пораст потражње, што би потенцијално довело до глобалне несташице. Заложио се за даља улагања у гасну индустрију јер, како каже, “од сунца не можете да направите пластику која је, измећу осталог, потребна и за аутомобиле”, пренео је Комерсант.
Ова упозорења стигла су у ери када смо бомбардовани упозорењима да је неопходно одмах се одрећи фосилних горива и окренути се производњи и потрошњи обновљивих извора енергије.
Најава глобалне несташице фосилних горива, док се не изнађу технолошка решења за јефтинију производњу и складиштење ОИЕ могла би, ако се остваре, изазвати велике проблем. Не само светским привредама, већ у свакодневном животу људи широм планете. Јер, мањак нафте и гаса неће утицати само на енергетски сектор и потрошаче ових енергената. Стручњаци упозоравају да би таква несташица нафте и гаса могла изазвати свакако поскупљење а, релано, и несташицу многих производа - од пластике до лекова.
Наравно да би несташица нафте игаса најпре изазвала поскупљење ових енергената, због којих се, иначе, и даље ратује у свету. А њихово поскупљење би, свакако, најпре угрозило земље увознице, попут Србије. Угрозило би пословање привреде у нафтном и гасном сектору, транспорт људи и робе, али и птерохемијске и фармацеутске индустрије.
Са Томиславом Мићовићем, генералним секретаром Удружења нафтних компанија Србије (УНКС) у данашњој “Енергији Спутњика” Јелица Путниковић разговара о томе колико је свет свестан да се неопрезно одрицање од фосилних горива може. као боомеранг, вратити не само енергетском већ великом економском али и друштвеном кризом.

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.
Без „црног злата“ нема производње лекова и пластике | Енергија Спутњика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала