Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Једнострани потези имаће последице“: Ескобар о одлуци Приштине о динару

© Sputnik / Лола ЂорђевићСпецијални изасланик Америке за Западни Балкан Габријел Ескобар
Специјални изасланик Америке за Западни Балкан Габријел Ескобар - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2024
Пратите нас
Специјални изасланик Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да је та земља била потпуно јасна да не може бити једностраних потеза, као и да ће такви потези имати последице.
Ескобар је то рекао поводом одлуке Приштине да одложи примену уредбе тзв. ЦБК о забрани динара на КиМ и истакао да би о тим питањима требало да се комуницира са роковима који не утичу на становништво.
"Ми смо спремни да помогнемо у решавању проблема, али Београд и Приштина морају да се врате дијалогу и поштују постојеће договоре", рекао је он за Танјуг.
Према његовим речима, многа од тих питања могла би да се реше успостављањем Заједнице српских општина.
На питање да ли је адреса за помоћ Србима на Косову и Метохији у Бриселу или Вашингтону, наглашава да САД у потпуности подржавају дијалог под окриљем ЕУ, и улажу све наше напоре да се он настави, као и да је дијалог једини канал за решавање "билатералних питања".
"Наша техничка подршка, наша економска подршка, и наш политички утицај су иза њега, јер на крају дана, наше највеће аспирације је да се и Косово и Србија прикључе Европској унији. И да у међувремену развију мирне, продуктивне и ефикасне билатералне односе", рекао је Ескобар.
Ескобар је и поводом Дана државности Србије рекао да му је жеља да наставимо са развијањем пријатељства између наше две државе.
"Урадили смо много тога у протекле три године са Марком Ђурићем овде и желимо да наставимо са тим. Он је урадио много тога за Србију и недостајаће нам", рекао је Ескобар, који је био гост на пријему који је поводом Дана државности организовала амбасада Србије у Вашингтону.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала