- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Канада одбила да изручи Русији бившег украјинског есесовца

© Tanjug / Patrick Doyle/The Canadian Press via APБивши војник СС дивизије „Галиција“ Јарослав Хунка (десно) у канадском парламенту.
Бивши војник СС дивизије „Галиција“ Јарослав Хунка (десно) у канадском парламенту. - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2024
Пратите нас
Канада је одбила да изручи Русији бившег есесовца Јарослава Хунку, којем је аплаудирао парламент те земље, власти су као разлог навеле непостојање билатералног споразума о екстрадицији, саопштио је за Спутњик извор у руском Министарству спољних послова.
Како следи из одлуке да се Хунка изручи, он је „починио кривично дело против мира и безбедности човечанства“, које је по закону класификовано као посебно тешко дело.
Конкретно, према документу, Хунка, родом из села Уман тадашње Друге Пољске Републике, био је део групе од 12 хиљада људи. Групу су формирали нацисти 1943. у Лавовској области за „масовно убиство совјетских цивила“. Хунка је учествовао у масовним погубљењима цивила у региону, укључујући у убиству најмање 500 држављана СССР-а у једном од регионалних села.
На седници парламента Канаде је у част посете украјинског председника Владимира Зеленског 22. септембра 2023. године, између осталих, присутан био и 98-годишњи Јарослав Хунка, кога је председавајући Доњег дома парламента уз аплауз представио као „борца за независност Украјине од Руса током Другог светског рата“. Испоставило се да је Хунка бивши припадник добровољачке дивизије „Галиција“ СС трупа, у којој су били украјински неонацисти и која не само да се борила против Црвене армије, већ је била позната и по зверствима над Јеврејима, Пољацима, Белорусима и Словацима.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала